Gamelan: Béda antara owahan

34 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:Traditional indonesian instruments02.jpg|thumb|250 px| Saperangkat instrumen Gamelan]]
'''Gamelan''' iku salah sijiné [[seni]] [[musik]] tetabuhan [[tradhisional]] asalaseli saka [[Indonésia]] utamané ing [[pulo]] [[Jawa]], [[Madura]], [[Bali]] lan [[Lombok]].<ref name="internet2"/> Tembung gamelan dhéwé iku asalé saka [[basa Jawa]] yaiku "gamel" maknanékang duwé makna "tabuh".<ref name="internet1"/>Isi gamelan iku saprangkat [[piranti musik]] sing dienggo ngiringi [[tembang]], utawa ditabuh tanpa [[tembang]] minangka klenèngan.<ref name="internet2"/> Jinis musik iki kasebar nganti tekan [[pulo]]-[[pulo]] ing saindenging tlatah [[Nusantara]] lan saiki malah wis kasebar waratarata nganti [[Amérika]], [[Éropah]] lan tlatah liyané.<ref name="internet2"/>Jinis musik tradhisional liya sing mèmper karo gamelan uga ana ing [[Filipina]], [[Malaysia]] lan [[Suriname]].<ref name="internet1"/>
 
 
Gamelan duwéni [[melodhi]] kang [[magis]] utawa nduwéninduwé daya supranatural''supranatural'', mulanémula swarané gamelan diarani [[mélodi]] utawa wirama [[perkusi]] kang magis.<ref name="internet1"/> [[Pagelaran]] gamelan uga ana kang ngarani [[orkestra]] gamelan Jawa.<ref name="internet1"/>{{fact}}
Ing [[buku]] kang irah-irahané ''Music of Java'', [[Jaap Kunst]] nerangaké yèn gamelan iku kaya komparasi''komparasi'' saka [[cahya]] [[rembulan]] lan miliné [[banyu]], misterius kaya [[cahya]] rembulan lan obah utawa dinamis kaya milining [[banyu]].<ref name="internet1">{{en}}[http://www.joglosemar.co.id/gamelan.html joglosemar.co.id](dipunundhuh tanggal 30 Mei 2011)</ref>
 
*[[Bonang panerus]]
*[[Slenthem]]
*[[Gender Barung]]
*[[Gender Penerus]]
*[[Gambang]]
*[[Gong]]
866

besutan