Tuma sirah: Béda antara owahan

26 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
c
typo, diakritik
c (typo, diakritik)
| image_width = 250px
| regnum = [[Animal]]ia
| phylum = [[ArthropodArthropoda]]a
| classis = [[Insect]]a
| ordo = [[Louse|Phthiraptera]]
}}
 
'''Tuma sirah''' (''Pediculus humanus capitis'') iku sijining kewankéwan [[parasit]] tumrapetumrapé [[manungsa]]. Tuma sirah yaiku jinising [[srangga]] tanpa suwiwi kang urip ana [[kulit]] [[sirah]] manungsa lan urip kanthi nyesep [[getih]]. Jinis tuma iki amung manggon ana sirah manungsa lan ora tinemu ana ing kewan[[kéwan]].
 
==caraCara ngilangi==
'''Tuma sirah''' (''Pediculus humanus capitis'') sijining kewan [[parasit]] tumrape manungsa. Tuma sirah yaiku jinising [[srangga]] tanpa suwiwi kang urip ana kulit sirah manungsa lan urip kanthi nyesep [[getih]]. Jinis tuma iki amung manggon ana sirah manungsa lan ora tinemu ana ing kewan.
* '''Dipétani''', yaiku tuma ing sirah digolekidigolèki kanthi tangan, yaiku kanthi [[pepétan]].
 
* '''Di[[jungkat]]i''' nganggo jungkat kang rapet [[suri]].
==cara ngilangi==
* '''diobatiDiobati'' kanggonganggo [[obat]] khusus tuma, kayata [[peditox]].
* '''Dipétani''', yaiku tuma ing sirah digoleki kanthi tangan, yaiku kanthi [[pepétan]].
* '''Di[[jungkat]]i''' nganggo jungkat kang rapet [[suri]]
* '''diobati'' kanggo [[obat]] khusus tuma, kayata [[peditox]]
 
[[Gambar:Headlice.jpg|250px|thumb|tuma lanang (kiwa) lan tuma wadon (tengen)]]
[[Gambar:Fig. 1. Male of head louse.jpg|250px|thumb|Tuma lanang]]
 
==delengenDelengen uga==
* [[Tuma kathok]]
* [[pepétanPepétan]]
 
[[Kategori:sranggaSrangga]]
[[Kategori:penyakitPenyakit]]
[[Kategori:kewanKewan]]
 
[[br:Nez]]
8.252

besutan