Tuma sirah: Béda antara owahan

1.125 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
c
Pras mindhahaken kaca Tuma dhumateng Tuma sirah: nggabung kaca
c (Pras mindhahaken kaca Tuma dhumateng Tuma sirah: nggabung kaca)
{{Taxobox
| name = Tuma sirah
| image = MalePediculus humanhumanus headvar lousecapitis.jpg
| status = LC
| status_system = IUCN3.1
| image_width = 250px
| regnum = [[Animal]]ia
| phylum = [[ArthropodaArthropod]]a
| classis = [[Insect]]a
| ordo = [[Louse|Phthiraptera]]
| subordo = [[Anoplura]]
| familia = [[Pediculidae]]
| genus = ''[[Pediculus]]''
| species = ''[[Pediculus humanus|P. humanus]]''
| subspeciesbinomial = '''''P.Pediculus h. capitis'''humanus''
| binomial_authority = [[Carl Linnaeus|Linnaeus]], [[Systema Naturae|1758]]
| trinomial = ''Pediculus humanus capitis''
| trinomial_authority = [[Charles De Geer|De Geer]], 1767
| synonyms =
''Pediculus capitis'' <small>(Charles De Geer, 1767)</small>
}}
 
'''Tuma''' inggih [[sato kewan|kéwan]] ingkang nyesep [[getih]] ingkang wonten mustaka (sirah) [[menungsa|manungsa]]. Tuma punika anggadahi ukuran alit, lan boten katawis manawi ditingal namung saklébatan, tuma ugi wonten ingkang mondhok wonten ing kéwan. Endog tuma ingkang wonten ing sirah manungsa dipun wastani lingsa, biasanipun tumèmplèk wonten ing rikma (rambut manungsa). Lingsa punika manawi netes lajeng dados kor (anakan Tuma)
'''Tuma sirah''' (''Pediculus humanus capitis'') iku sijining kéwan [[parasit]] tumrapé [[manungsa]]. Tuma sirah yaiku jinising [[srangga]] tanpa suwiwi kang urip ana [[kulit]] [[sirah]] manungsa lan urip kanthi nyesep [[getih]]. Jinis tuma iki amung manggon ana sirah manungsa lan ora tinemu ana ing [[kéwan]].
 
== Tandha-tandha wontenipun tuma==
==Cara ngilangi==
* Raos gatel ing sirah, kasebabaken wontenipun [[dat]] ingkang wonten ing iler tuma.
* Dipétani, yaiku tuma ing sirah digolèki kanthi tangan, yaiku kanthi [[pepétan]].
* Tandha-tandha werna abrit ing kulit sirah, [[gulu]] lan sawingkingipun [[kuping]].
* Di[[jungkat]]i nganggo jungkat kang rapet [[suri]].
* Wonten endog tuma utawi lingsa ingkang katingal gilap awarni pethak. Lingsa puniki katingal kados [[ketombé]] nanging sesah copotipun.
* Diobati nganggo [[obat]] khusus tuma, kayata [[peditox]].
 
== Panularan ==
[[Gambar:Headlice.jpg|250px|thumb|tuma lanang (kiwa) lan tuma wadon (tengen)]]
[[Gambar:Fig. 1. Male of head louse.jpg|250px|thumb|Tuma lanang]]
 
Tuma gampil nular langkung :
==Delengen uga==
* Sikat rambut.
* [[Tuma kathok]]
* Jungkas
* [[Pepétan]]
* Topi.
* Tutup sirah sanèsipun.
 
==Pranala jawi==
[[Kategori:Srangga]]
{{commonscat|Pediculus humanus}}
[[Kategori:Penyakit]]
* [http://www.cdc.gov/lice/ Centers for Disease Control and Prevention: Division of Parasitic Diseases]
[[Kategori:Kewan]]
* [http://www.hsph.harvard.edu/headlice.html Harvard School of Public Health: Head Lice Information]
* [http://www.jcu.edu.au/school/phtm/PHTM/hlice/hlinfo1.htm James Cook University, Australia: Head Lice Information Sheet]
* [http://www.medicinenet.com/head_lice/article.htm MedicineNet.com: Head Lice Infestation (Pediculosis)]
* [http://lancaster.unl.edu/pest/lice/ University of Nebraska: Head Lice Resources You Can Trust]
* [http://lancaster.unl.edu/pest/lice/video.shtml University of Nebraska: Free On-Line Video – Removing Head Lice Safely. English. Spanish. Arabic.]
* [http://entomology.ifas.ufl.edu/creatures/urban/human_lice.htm body and head lice] on the [[University of Florida|UF]] / [[Institute of Food and Agricultural Sciences|IFAS]] Featured Creatures Web site
 
{{kéwan-stub}}
[[Kategori:SranggaSato kéwan]]
[[Kategori:Artikel mawi basa krama]]
 
[[br:Nez]]
[[cs:Veš dětská]]
[[de:Kopflaus]]
[[eml:Piōć]]
[[en:Head louse]]
[[es:Pediculus humanus]]
[[eo:Pediko]]
[[eu:Buru-zorri]]
[[fr:Pediculus humanus]]
[[ga:Míol cinn]]
[[hi:जूं]]
[[msid:Kutu kepala]]
[[it:Pediculus humanus capitis]]
[[he:כינת הראש]]
[[lt:Galvinė utėlė]]
[[hu:Fejtetű]]
[[mk:Вошка]]
[[ms:Kutu kepala]]
[[nl:Hoofdluis]]
[[frr:Hoodlüs]]
[[pt:Pediculus humanus]]
[[qu:Uma usa]]
[[ru:Головная вошь]]
[[sq:Pediculus capitis]]
[[sr:Сива ваш]]
[[sv:Huvudlus]]
[[tl:Kuto]]
[[vivls:ChấyLuze]]
[[vls:Oofdluze]]
[[zh:頭蝨]]
78.624

besutan