Temulawak: Béda antara owahan

993 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
* Kembang
Temulawak nduwèni [[kembang]] sing bentuké nggrombol, cendhak lan amba, wernané putih utawa [[kuning]] tuwa lan bongkot kembangé wernané [[ungu]]. Kembang majemuk bentuké ''bulir'', bunder dawa, dawané 9-23 cm, ambané 4-6 cm. Kembang thukul kanthi cara giliran saka kantong-kantong godhong pengayom sing gedhé lan manéka werna ukurané uga wernané. Mahkota kembang wernané [[abang]], bentuké tabung kanthi dawa 4,5 cm, lan mekrok ing wayah ésuk lan alum nalika soré.
 
== Fisiologi ==
 
Temulawak wis dimangertèni ngandhut senyawa kimia sing nduwèni aktivitas fisiologis, yaiku kurkuminoid lan [[minyak atsiri]]. Kurkuminoid mènehi werna [[kuning]] ing rimpang kang sipaté anti-[[baktèri]], anti-[[kanker]], anti-[[tumor]], lan anti-radang, ngandhut anti-oksidan lan hypokolesteromik. Déné minyak atsiri nduwèni rasa lan ambu sing khas. Isi minyak atsiri ing rimpang temulawak 3-12%.
 
Miturut eksplorasi, rimpang temulawak ngandhut akèh zat kimiawi sing mènèhi èfèk positif kanggo [[organ]] manungsa kayata [[empedu]], [[hati]], lan [[pankréas]]. Prabawané kanggo empedu yaiku bisa nyegah kawanguné watu lan kolesistisis. Ing ati, zat temulawak ngrangsang sèl hati nggawé empedu, nyegah [[hépatitis]], lan lara ati, ngéwangi ngudhunaké kadar SGOT lan SGPT uga kanggo anti-hepatotoksik. Kejaba iku, temulawak uga bisa ngrangsang fungsi penkréas, nambah seléra mangan, ngrangsang mlakuné sistem [[hormon]] metabolisme lan fisiologi awak.
 
 
 
1.502

besutan