Rani: Béda antara owahan

118 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(Ngalihke teges saka krama inggil menyang ngoko, supaya luwih bisa dimangerteni)
'''Ratu''' yaiku wong sing mandhégani kulawarga kerajaan wadon. DewekeDèwèké uga bisa kasebut bojonebojoné raja.
Ananging sing diarani ratu kuwi singuga bisa diarani panguasa lanang lan dudupasangané bojonewong rajawadon. Ing negara singkang sistem pamerintahanepamerintahané monarki, sing nerusaké dadi panguasa, utawa pimpinan negara, ditentokkeditentokaké nganggo aturan warisan. Yoiku wektu panguasapanguasané matiseda lan ninggalakeninggalaké anak, utawa dulursedulur cedhak, dewekeanak kuwiutawa seduluré mau sing njupuk kuasakuasane negara. Miturut sejarah, akehakèh -negara akehe negaragedhé gedhekang diprentahdipréntah nganggo cara iki, utamaneutamané ning negarangara Eropa lan uga tanah Jawi. Pirang bageyanbagéyan negara, nentokkenentokaké panguasa kanthi milihpamilihan panguasa, ketimbang nganggo sistem warisan,. kayataKayata Kakaisaran Romawi Suci lan Malaysia.
Umpama panguasanepanguasané wong lanang, pramila disebut raja. Umpama wong wadon disebut ratu. Beda karo gelar sing dienggo karo negara Fiji. Sing rajane nganggo gelar "Ratu" (saka oyot tembung sing beda).