Rani: Béda antara owahan

167 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Ratu''' yaiku wong sing mandhégani kulawarga kerajaan wadon. Dèwèké uga bisa kasebut bojoné raja.
Ananging sing diarani ratu kuwi uga bisa diarani panguasa lanang lan pasangané wong wadon. Ing negara kang sistem pamerintahané monarki, sing nerusaké dadi panguasa utawa pimpinan negara, ditentokaké nganggo aturan warisan. Yoiku wektu panguasané seda lan ninggalaké anak, utawa sedulur cedhak,. anakAnak utawa seduluré mau sing njupuk kuasane negara. Miturut sejarah, akèh negara gedhé kang dipréntah nganggo cara iki, utamané ning ngaranegara Eropa lan uga tanah Jawi. Pirang bagéyan negara, nentokaké panguasa kanthi pamilihan panguasa, ketimbang nganggo sistem warisan. Kayata Kakaisaran Romawi Suci lan Malaysia.
Umpama panguasané wong lanang, pramila disebut raja. Umpama wong wadon disebut ratu. Beda karo gelar singkang dienggo karo negara Fiji., Singsing rajane nganggo gelar "Ratu" (saka oyot tembung sing beda).
 
[[ko:퀸]]
[[nl:Koningin]]
[[no:Queen (andre betydninger)]]
[[pt:Rainha (desambiguação)]]
[[ru:Королева (значения)]]
[[scn:Queen]]
[[sk:Queen]]
[[sv:Drottning (olika betydelser)]]