Masjid Agung Demak: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
}}
 
'''Masjid Agung Demak''' menika salah satunggaling masjid ingkang paling sepuh ing [[Indonésia]]. Masjid menika mapan wonten ing tengah kutha [[Demak]],leresipun dusun Kauman,[[Demak]], [[Jawi Tengah]]. Masjid punika dipunpercadosdipunpitadosaken naté dados panggénan kempal para ulama (wali) panyebar agami Islam[[Islam]], ingkang kasebat [[Walisanga]], kanggé ngrembag panyebaran agami Islam ing [[Tanah Jawi]] lan Indonesia[[Indonesia]]. Miturut [[Babad Demak]], Masjid Agung Demak madegipun taun [[1399]] [[Saka]] 477M, ingkang dipunpratandhani kanthi [[Candrasengkala]] ingkang ungelipun ''Lawang Terus Gunaning Janmi''. Ing pérangan sanèsipun inggih punika ing [[mihrab]] [[masjid]] wonten gambar [[bulus]], (ing basa latinipun kasebat ''Trionyx cartilagineus'') lan dados perlambang [[taun]] [[1401]] Saka (1479 M). Bangunan ingkang dipundamel saking kajeng [[jati]], ukuran 31 x 31 m. Lan serambinipun nggadhahi ukuran inggih punika wiyaripun 31 x 15 m lan kapérang dados sekawan (4) saka (tiang), ingkang kadamel saking [[kayu|kajeng]] lan asring kasebat ''Saka Guru''. Payonipun kapérang dados tigang undhakan inggih punika ndadosaké perlambang [[Iman]] , [[Islam]] , kalian Ihsan[[Ihsan]]. Kori ([[lawang]]/senthong) ingkang cacahipun gangsal (5) nglambangaken gangsal rukun islam lan cendhélanipun ingkang cacah ganep [[enem]] (enem) nglambangaken rukun iman.
 
== Arsitèktur ==
Masjid punika nggadhahi bangunan-bangunan indhuk lan serambi. Bangunan indhuk gadhah sekawan saka utami ingkang dipunsebat ''saka guru''. Saka punika cariyosipun kadamel saking tatalan - tatalan kajeng, pramila dipunwastani 'saka tatal' Bangunan serambi minangka bangunan kabuka. Payonipun awangun limas ingkang dipuntopang déning wolu saka ingkang dipunsebat ''Saka Majapait''.
Wonten ing salebeting lokasi komplèks Masjid Agung Demak, wonten sawetawis makam raja-raja [[Kasultanan Demak]] lan para abdi. Ugi wonten satunggilingsatunggaling museum, ingkang isi manéka kolèksi ingkang magepokan kaliyan riwayat madegipun Masjid Agung Demak.
 
Senaos sampun naté dipun rénovasidipunrénovasi sawetawis nanging dipun percantendipunpercanten manawi sacara umum taksih wetah wujud aslinipun.<ref>{{Cite book
| last = Turner | first = Peter | title = Java | publisher = Lonely Planet | date = November 1995 | location = Melbourne | pages = 78–79 | isbn =0-86442-314-4 }}</ref> Masjid punika arupi tuladha klasik wangun masjid tradhisional Jawi. Bènten kaliyan masjid-masjid ingkang wonten ing [[Wétan Tengah]] masjid punika kadamel saking [[kayu|kajeng]]. Payonipun boten awujud kubah (ingkang dèrèng katingal ing masjid-masjid Indonésia ngantos abad kaping-19).<ref>{{Cite book
| last = Turner | first = Peter | title = Java | publisher = Lonely Planet | date = November 1995 | location = Melbourne | pages = 78–79 | isbn =0-86442-314-4 }}</ref>
29

besutan