Abdurrahman Wahid: Béda antara owahan

18 bèt wis dibusak ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
ing taun 1944, Wahid pindah saka Jombang nuju [[Jakarta]], pnggonan bapaké katut karo [[Masyumi|Partai Majelis Syuro Muslimin Indonesia]] (Masyumi), sawijining organisasi kang didirike tentara [[Jepang]] kang wektu iku nguwasani Indonesia. Sawisé déklarasi kamardikan Indonesia tanggal 17 Agustus 1945, Gus Dur balik nuju Jombang lan tete manngon ing kana sasuwéné perang kamardikan Indonesia nglawan [[Belanda]]. ing akhir perang tahun 1949, Wahid pindah nuju Jakarta lan bapaké ditunjuk dadi Menteri Agama. Abdurrahman Wahid sinau ing Jakarta, masuk ing SD KRIS sadurungé pindah ing SD Matraman Perwari. Wahid uga diajari mawca buku non-Muslim, majalah, dan koran karo bapaké kanggo njebaraké pengetahuané<ref>Barton (2002), halaman 49</ref>. Gus Dur terus manggon ing Jakarta kaliyan kaluwargané sanajan bapaké wis ora dadi mentri agama taun 1952. ing April 1953, bapaké Wahid tilar donya amarga kacilakaan mobil.
 
PendidikanPawiyatan Wahid berlanjutlanjut danlan padaing tahun 1954, iadhéwéké masukmalebu keing sekolah Sekolah Menengah Pertama. Padaing tahuntaun ituiku, iadhéweké tidakora naikmunggah kelas. Ibunyabiyunge lalulajeng mengirimngirim Gus Dur kenuju [[Yogyakarta]] untukkanggo meneruskanneruskake pendidikannyapawiyatane. Padaing tahun 1957, setelahsawise lulus darisaka SMP, Wahid pindah kenuju [[Magelang]]kanggo untukmulai memulai PendidikanPawiyatan Muslim diing Pesantren Tegalrejo. Iadhéweké mengembangkanngembanagaken reputasi sebagaiminangka murid berbakat,namatkake menyelesaikan pendidikanpawiyatan pesantren dalaming waktuwektu duarong tahuntaun (seharusnyaharuse empat tahun). Padaing tahuntaun 1959, Wahid pindah kenuju Pesantren Tambakberas diing Jombang. Diing sanakana, sementarasawetara melanjutkannglanjutke pendidikannyapawiyatan sendiridhewekan, Abdurrahman Wahid jugauga menerimanarima pekerjaanpakaryan pertamanyakapisan sebagaidadi guru danlan nantinyabesuke sebagaiminangka kepala sekolah [[madrasah]]. Gus Dur jugauga dipekerjakanmakarya sebagaidadi jurnalis majalah sepertikayata ''Horizon'' dan ''Majalah Budaya Jaya''.
 
== Pendidikan di luar negeri ==
18

besutan