Broad Peak: Béda antara owahan

851 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:BP.jpg|250px|thumb|Gunung Gunung Broad Peak]]
==Broad Peak ==
‘’’ Broad Peak ‘’’ ( Urdu : بروڈپیک;Chinese : 布洛阿特峰;pinyin : Bùluòātè feng), ugi misuwur kanthi nama [[K3]]. Broad Peak inggih menika salah satunggaling gunung ingkang paling inggil wonten ing donya. Inggilipun kinten-kinten 8.051 meter (26.414 kaki). Menawi dipuntegesi “Broad Peak” menika menawi kangge Faichan Kangri (ཨིྰན་ཨངརི་) boten dipun tampi kaliyan antawisipun tiyang Balti. Broad gadhah tigang puncak, inggih mneika puncak utama 8.047 meter, pusat puncak 8.016 meter, dan utara puncak 7.550 meter. <ref name= "internet 1">{{en}}[http://en.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
==Geografi==
Broad Peak inggih menika setunggal perangan saking [[Gasherbrummassif]] wonten ing tlatah pinggiran antawisipun [[Pakistan]] kaliyan [[China]]. Babagan menika manggenipun wonten ing kinten-kinten 8 kilimeter (5 mil) saking [[K2]]. Gunung mneika gadhah langkung saking 1,5 kilometer KTT (0,93) panjangipun .<ref name= "internet 1">{{en}}[http://en.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
 
[[Gambar:BP_1.jpg|250px|thumb|Gunung Broad Peak nalika taun 2006]]
==Sejarah Pendakian==
:*Pendakian Broad Peak ingkang angka pisan kalaksanakaken nalika tanggal 9 Juni 1957 kaliyan Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger kaliyan Hermann Buhl saking [[Austria]] ekspedesi menika dipunpandegani kaliyan Marcus Schmuck.
:*Usaha ingkang angka pisan dipunlaksanakaken kaliyan Fritz Wintersteller kaliyan Kurt Diemberger nalika tanggal 29 Mei, piyambakipun saged dumugi forepeak (8.030 m). Ekspedesi menika saged dipunlaksanakaaken tanpa bantuan oksigen tambahan utawi porter ketinggian tinggi kaliyan tanpa base camp. <ref name= "internet 1">{{en}}[http://en.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
:*Wonten ing ekspedisi ingkang sami, Marcus Schmuck kaliyan Fritz Wintersteller ndamel flash pendakian ingkang kaping pisan saking Skil Brum puncak (7.360 m) nalika tanggal 19 Juni 1957 wonten ing murni gagrag Alpine ning 53 jam.<ref name= "internet 1">{{en}}[http://en.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
:*Herman Buhl nalika tanggal 27 Juni 1957. Ananging piyambakipun seda. <ref name= "internet 1">{{en}}[http://en.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
:*Nalika wulan Juli 2007 tim gunung Austria minggah Broad Peak kanti ancas mundhut mayatipun Markus Kronthaler, ingkang seda setaun saderengipun. Sedanipun wonten ing inggil antawisipun 8000 meter.<ref name= "internet 1">{{en}}[http://en.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
:*nalika nembe mangsa adem kaliyan mangsa panas taun 2009 boten wonten puncakipun. Wonten setunggal mangsa ekspedisi kaliyan tim Polandia-Kanada. Wonten ing mangsa menika, wonten ingkang seda setunggl, inggih menika [[Cristina Castagna]]. <ref name= "internet 1">{{en}}[http://en.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
==Jalur Wekdal==
:1954 kaping setunggal kaliyan Dr Karl Herligkoffer saking Jerman, ananging misi menika saged kawastanan gagal amargi wonten badai kaliyan adem ingkang ekstrim<ref name= "internet 1">{{id}}[http://arus-nirwana.blogspot.com/2011/02/puncak-broad.html](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
: 1994 nalika tanggal 9 Juli, Carlos Carsolio angsal KTT ndamel rute enggal, samenika misuwur kanthi nama rutenipun Route Carsolio.
http://en.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak
 
http://arus-nirwana.blogspot.com/2011/02/puncak-broad.html