Lesung: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
c
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.1) (bot Menambah: ml:കുഴവി)
c
'''Lesung''' yaiku piranti tradisional kanggo ngolah [[pari]] utawa gabah supaya dadi [[beras]]. Mupangaté piranti iku kanggo misahaké kulit gabah (berambut) saka pari, yaiku carané kanthi ditutu utawa dideplokdidheplok alon-alon. Gabah kang diolah dilebokaké ing bagéan sing bolong. Lesung biasabiasané didèlèh ing [[pawon]]. Lesung iku sabeneré mung arupa wadhah kang cekung, biasané digawé saka kayu [[jati]] kang gedhé lan dibolongi bagéan tengah utawa dibuwang bagian tengahé (digrowongi) nganti jero. Pari utawa gabah di tutu (dideplokdidheplok) nganggo [[alu]], cagak utawa tongkat sing digawé saka kayu, bola-bali lan [[beras]] banjur bisa pisah saka sekam (berambut).
 
Wujud lesung rupa-rupa, saka lonjong, bunder, pesagi uga segi telu.
Ana piranti sajinis lesung sing biasané wujudé cilik lan biasa kanggo ndheplok bahan-bahan sing luwih alus utawa kanggo ngalusaké obat-obatan diarani '''lumpang''', déné sing biasa kanggo nguleg [[sambel]] diarani '''cowèk''' lan pasangané '''uleg-uleg'''.
 
Lesung bisa uga dianggo nutu (deplokndheplok) bumbu pawon kayata [[lombok]], kacang, [[wiji]] [[kopi]], [[gemblong]], [[gendar]], [[gethuk]], lan uga barang-barang kang atos banjur dilembutaké sing cacahé akèh.
 
Lesung uga bisa dadi piranti kanggo ngetokaké suara kang énakpénak dirungu yaiku arupa kothèkan. Nalika nutu bebarengan, wong padésan nuthuk aluné nganggo irama lan senggakan kayadéné nabuh tetabuhan dadi banjur ngasilaké swara sing harmoni kanggo nambah semangat nyambutgawé.
[[Gambar:Lumpang.JPG|thumb|200px|Tumpukan lumpang kayu]]