Gangga: Béda antara owahan

174 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(artikel rintisan)
 
Tidak ada ringkasan suntingan
 
==Sajarah==
Carita Gangga kawiwitan nalika [[Sagara]], Raja [[Ayodhya]] ora kagungan putra. Nalika iku dhewekke rajin tapa lan dijanjeni dening para dewa bakal kagungan sewidak ewu putra. Dhewekke banjur nganakake upacara sesembahan [[jaran|turangga]]. Dewa [[Indra]], panguwasa surga kang mireng bab kuwi kaget banjur kaweden, saengga nyolong [[jaran|turangga]] kang dadi sesembahan lan digawa ana ing donya alam ngisor. Putra-putrane Raja [[Sagara]] diutus kanggo nggoleki [[jaran|turangga]] kang dadi sesembahan. Tekan ana ing alam ngisor, kabeh putrane [[Sagara]] ngira yen rsi kang ditemoni ana ing kana iku kang nyolong [[jaran|turangga]] sesembahan iku. Amarga duka, Rsi kuwi mau ngutuk kabeh putrane [[Sagara]] dadi awu. Sabubare ngerteni kadadean kang dialami dening putra-putrane, [[Sagara]] banjur ndedonga marang Dewi Gangga supaya mandhap marang mayapada lan mbekta [[banyu|tirta]] kanggo nyelametake putra-putrane. <br /> <ref name="buku 1">{{id}} Dharam Vir Singh (Alih Basa Dening I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref>
 
Kabeh kulawargane [[Sagara]] pada tapa brata kanthi ancas supaya Dewi Gangga purun mandhap ana ing mayapada. Ananing namung [[Bhagiratha]], buyute [[Sagara]] kang tapane bisa gawe Dewi Gangga purun mandhap maring mayapada. Dewi Gangga nyangkut ana ing gelungan [[rambut|rekma]] Dewa [[Siwa]] nalika mandhap. Ananing sang Dewi tetep bisa mbiyantu [[Bhagiratha]], dhewekke ngajak Dewi Gangga nganti tekan alam ngisor. Kadedeyan iku kang dadi panyebabe Gangga kabagi dadi telu. Siji tetep ana ing swarga kang kasebut [[Mandakini]]. Bageyan kang ana ing mayapada utawa [[bumi]] kasebut Gangga, lan bageyan kang mili ana ing alam ngisor kasebut [[Bhagirathi]], diwenehi jeneng padha karo Raja [[Bhagiratha]]. <br /> <ref name="buku 1">{{id}} Dharam Vir Singh (Alih Basa Dening I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref>