Uwuh: Béda antara owahan

37 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.2) (Bot: Nambahaké ml:മാലിന്യം)
* Larahan [[Tambang]]
=== Miturut sipaté ===
'''Larahan miturut sifate ana 2 cacahé:'''
* Larahan [[Organik]] yaiku larahan sing iso ajur (terurai)
* Larahan [[Anorganik]] larahan sing ora iso ajur
* [[Kaca]]
=== Miturut bahan ===
'''Miturut bahane''' Larahan iku di kelompokake dadi larahan [[organik]] lan [[anorganik]]
* Larahan organik yaiku larahan sing asale saka barang ana kandungan unsure bahan organik, koyoto sisa-sisa [[janganan]] (sayuran), kéwan, [[deluwang]], petilan-petilan [[kayu]] saka piranti rumah tangga, petilan-petilan kayu, [[suket]] lan sak panunggalipun.Sejatine proses pangolahe larahan ora winates diayahi dening pabrik utawa perusahaan gedhe. Para warga lumrah uga bisa ngayahi/ utawa nglakoni dewe.Umpamane larahan organik sisa-sisa rumah tangga saka sisane para ibu mangsakmasak saka [[janganan]] (sayuran) apa dhene gegodhongan bisa dirajang-rajang kanggo campuran pakan ingon-ingon bangsane [[pitik]], [[bebek]], [[menthok]], lan [[banyak]], utawa dipakakake [[raja kaya]]
* Larahan anorganik yaiku larahan sing ora bisa ajur/ utawi lebur karo lemah lan bisa ngrusak kasuburane lamah utawa nuwuhake [[polusi]] kayata [[gendul]] [[plastik]], tilas [[ban]] [[mobil]], rongsokan [[omplong]], [[tong]], [[gabus]] lan sakpiturute. Larahan anorganik ora bisa lebur ing [[lemah]].
 
== Cara ngolah larahan ==
* Larahan organik tumprape larahan sayuran, kayu lan gegodhongan, iso di budidayake digawe rabuk [[kompos]] sing diarani uga pupuk organik. Carane larahan dirajang-rajang banjur diwadhahi èmbèr utawa talam banjur diingoni salah sawijiné jinis cacing sing gelis anggoné mangan cacahan utawa obat sing bisa dilebur marang larahan, saéngga bisa dadi [[kompos]]. Marang tanduran rabuk kompos iki luwih unggul dibandhingaké [[pupuk]] kimia, ramah karo lingkungan saubengé lan dodolané kompos iki luwih payu tinimbang kompos saka [[tléthong]] amarga njijiki
 
* Larahan anorganik tumprape botol plastik, tilas ban, rongsokan omplong, tong, gabus. Ora iso diolah manungsa kajaba karo mesin olah sing canggih, nanging ana carane ngolah yaiku digawe utawa di manfaate kanggo dolan-dolanan anak-anak, prayata dolanan iku ora mung digawe saka bahan sing anyar lan bisa mingunake barang bekas lan digathuk-gathukake saka gabus, plastik, seng kerdus lan liya-liyane.Dolanan sing kaya mengkono kalebu aslie olahan larahan anorganik.Thulada larahan anorganik sing diolah uga kaya dene tilase ban mobil dienggo pot tanduran lan bak sampah/adah larahan. Bakune sing diarani ngolah larahan anorganik sing kaya mengkono iku dijupuk mumpangaté kanthi cara langsung lan ora nganggo diolah ing mesin utawa nganggo bahan kimia.