Damarwulan: Béda antara owahan

10 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
Dicritakaké, jaman biyèn Damarwulan ngabdi dadi tukang ngarité [[Patih Loh Gender]] saka [[Majapait]].<ref name="buku1"/> Amarga kapinterané, Damarwulan dadi abdi andalan Patih Loh Gender. Sak liyane kuwi, [[Anjasmara]] putri sang patih kesengsem lan seneng karo Damarwulan.<ref name="buku1"/> Banjur Damarwulan antuk tugas saka [[Raja]] Putri Majapait, yaiku [[Ratu Kencana Wungu]], supaya nyamar kanggo ngalahaké [[Menak Jinggo]] panguasa [[Blambangan]] kang duwé niat brontak karo praja Majapahit.<ref name="buku1"/> Damarwulan kang gantheng bisa narik kawigatèn selir-selir Menak Jinggo, yaiku [[[Waeta]] lan [[Puyengan]].<ref name="buku2">Tjakraningrat, Kangdjeng Pangéran Harja. ''Serat Damarwulan''. Penerbit R. Soemodidjojo, Ngajogjakarta Hadiningrat, 1953.</ref> Amarga pambyantuné Waeta lan Puyengan, Damarwulan bisa nétuk gaman ampuhé Menak Jinggo yaiku [[Gada Wesi Kuning]].<ref name="buku2"/> Menak Jinggo banjur bisa dikalahké lan Damarwulan dadi [[Pahlawan]].<ref name="buku2"/> Seliré Menak Jinggo diboyong, lan banjur Damarwulan nglamar sang Raja Putri Majapahit.<ref name="buku2"/>
 
Nanging, ing kesenian wayang [[Banyuwangi]] lan [[Janger]], crita '''Menak Jinggo''' béda karo crita ing serat Damarwulan.<ref name="buku2"/> Menak Jinggo kuwi bagus, disenengi wong wadon, wicaksana, lan seneng tulung-tinulung karo rakyaté.<ref name="buku2"/> Menak Jinggo mbrontak amarga Kencana Wungu ora nepati janjiné ora gelem dipèk bojo Menak Jinggo sawisé Menak Jinggo ngalahké '''Kebo Marcuet''' kang gawé gègèr ing Majapahit.<ref name="buku2"/> Senajan Menak Jinggo bisa dikalahké Damarwulan, nanging Menak Jinggo dianggep kinurmatan.<ref name="buku2"/>
 
== Cathetan suku ==
866

besutan