Ginjel: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.1) (Bot: Ngowahi fa:گرده (کالبدشناسی))
[[Gambar:Gray1120.png|thumb|250px|Ginjel dideleng saka mburi (balung rusuk diilangaké)]]
'''Ginjel''' iku [[organ (anatomi)|organ]] [[ekskresi]] ing [[vertebrata]] sing bentuké mèmper kacang. Minangka bagéyan saka [[sistem urin]], ginjel duwé fungsi nyaring regetan (utamané [[urea]]) saka [[getih]] lan mbuwang bareng karo [[banyu]] mawa bentuk [[urin]]. Cabang saka kadhokteran sing nyinaoni ginjel lan panyakité disebutdiarani [[nefrologi]].
 
== Anatomi dasar ==
=== Papan ===
[[Manungsa]] duwé sepasang ginjel sing ana ing mburi [[weteng]] utawa [[abdomen]]. Ginjel iki ana ing tengen lan kiwa [[balung mburi]], sangisoré [[ati]] lan [[limpa]]. Ing bagéyan ndhuwur (''superior'') ginjel ana [[kelenjar adrenal]] (uga disebutdiarani ''kelenjar suprarenal'').
 
Ginjel asifat retroperitoneal|''retroperitoneal'', sing tegesé ana ing mburi [[peritoneum]] sing nglapisi
[[rongga abdomen]]. Loro ginjel mau ana ing sekitar [[vertebra]] T12 nganti L3. Ginjel tengen biasané papané rada medhun tinimbang ginjel kiwa kanggo mènèhi papan [[ati]].
 
SebagéyanSabagéyan saka bagéyan ndhuwur ginjel dilindhungi déning [[iga]] angka sewelas lan rolas. Ginjel dibungkus déning rong lapisan lemak (lemak perirenal lan lemak pararenal) sing mbiyantu ngredhem goncangan.
 
[[Gambar:Kidney_section.jpg|thumb|Potongan mbujur ginjel]]
 
=== Struktur dhetil ===
Nggon wong diwasa, saben ginjel duwé ukuran dawa watara 11 cm lan kandelé 5 cm kanthi bobot watara 150 gram. Ginjel duwé bentuk kaya kacang mawa lekukan sing ngadhep mlebu. Ing saben ginjal ana bukaan sing disebutdiarani hilus|[[hilus]] sing ngubungaké [[arteri]] renal, [[vena]] renal, lan [[ureter]].
 
== Pirsanana uga ==
137

besutan