Augustus: Béda antara owahan

319 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
Kaca énggal: {{Infobox Monarch | name = Octavianus Augustus | title = Kaisar ke-1 dari Kekaisaran Romawi | image= Statue-Augustus.jpg | caption ...
(typo)
(Kaca énggal: {{Infobox Monarch | name = Octavianus Augustus | title = Kaisar ke-1 dari Kekaisaran Romawi | image= Statue-Augustus.jpg | caption ...)
{{Infobox Monarch
| name = Octavianus Augustus
| title = [[Kaisar Romawi|Kaisar]] kake-1 sakadari [[Kekaisaran Romawi]]
| image = [[Gambar:Statue-Augustus.jpg|thumb|200px|center]]
| caption = Patung kangyang misuwurdikenal minangkasebagai [[Augustus sakadari Prima Porta]], abad kake-1
| reign = 16 Januari 27 SM – 19 Agustus 14 M
| predecessor = OraTidak anaada ([[Kekaisaran Romawi|Kekaisaran]] madegdidirikan)
| successor = [[Tiberius]]
| spouse = [[Clodia Pulchra]] (42 SM - 40 SM)<br />[[Scribonia]] (40 SM - 38 SM)<br />[[Livia|Livia Drusilla]] (37 SM - 14 M)
| place of burial = [[Musoleum Augustus]], [[Roma]]
}}
'''Octavianus''' jeneng jangkep '''Gaius Julius Caesar Augustus''' ([[23 September]] [[63 SM]]–[[19 Agustus]] [[14]]),kang kanthiduwé gelar '''Kaisar Oktavianus Augustus''' utawa '''Kaisar AgustusAugustus''' ([[basabahasa Latin]]: '''Imperator Caesar Divi Filivs Avgvtvs'''), punika Kaisarminangka [[Kaisar Romawi]]kaping sepindhahpisan lan salahduwé satunggalipunpengaruh ingkanging paling kagungan pangaruh[[Romawi]]. PanjenenganipunDhéwèké mungkasi perang sadhèrèk ingkang kedangonsadulur lan nyiptaakengawé katentreman, kasejahteraan, lan kamegahankaèndahan ing [[Romawi|Kakaisaran{{Kekaisaran Romawi]], ingkangkang dipunkenalkawentar kanthi sebutanaran ''[[Pax Romana]]'' utawiutawa katentreman [[Romawi]]. PanjenenganipunMarentah palakramiminangka kaliyanpanguwasa tunggal wiwit taun [[27 SM]] nganti séda taun [[14 M]]. Dhéwèké daup karo [[Livia Drusilla]] lan langgeng dumuginganti langkung saking± 51 warsataun. Sawisé séda, [[Tiberius]] kang ngganti dadi [[kaisar Romawi]].
 
Ing jaman pamarintahé, [[Yesus]] [[Kristus]] lair ing [[Betlehem]], [[Provinsi Iudaea]]<ref>{{Alkitab|Lukas 2:1-7}}</ref> lan gesang ana ing [[Nazare ]], [[Galilea|Provinsi Galilea]].<ref>{{Alkitab|Lukas 2:39-40}}</ref>
== Pranala njawiJaba ==
 
{{commonsCommonscat|Augustus}}
* {{en}} [http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Augustus/Res_Gestae/home.html The Res Gestae Divi Augusti], naskah berbahasa [[bahasa Latin|Latin]] dan [[bahasa Yunani|Yunani]] mawa terjemahan [[basa Inggris|Inggris]]
 
* {{en}} [http://penelopewww.uchicagousask.educa/Thayerantharch/Ecnea/RomanDeptTransls/Texts/Augustus/Res_Gestae/homeResGest.html TheSelections from the Res Gestae Divi Augusti], versi naskah basaterjemahan [[basa Latin|LatinInggris]] lan [[basa Yunani|Yunani]] kanthi pertalan [[basa Inggris|Inggris]]sanesipun
* {{en}} [http://wwwpenelope.usaskuchicago.caedu/antharchThayer/cneaE/DeptTranslsRoman/ResGestTexts/Suetonius/12Caesars/Augustus*.html SelectionsBiografi fromAugustus theoleh Res GestaeSuetonius], vèrsi naskah pertalanberbahasa ing[[bahasa Latin|Latin]] mawa terjemahan [[basa Inggris|Inggris]] sanèsipun
* {{en}} [http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/SuetoniusCassius_Dio/12Caesars/Augustus*home.html#45 BiografiCassius AugustusDio's déningRoman Suetonius],History: naskah [[basaBooks Latin]45‑56], kanthi pertalanterjemahan [[basabahasa Inggris|basa Inggris]].
* {{en}} [http://penelopewww.uchicagocsun.edu/Thayer~hcfll004/E/Roman/Texts/Cassius_Dio/homenicolaus.html#45 CassiusKehidupan Dio's Roman History: Books 45‑56Augustus], pertalandening kanthi''Nicolaus [[basaof Inggris]].Damascus''
* {{en}} [http://www.csun.edu/~hcfll004/nicolaus.html Kagesangan Augustus] déning ''Nicolaus of Damascus''
* {{en}} [http://www.roman-emperors.org/auggie.htm De Imperatoribus Romanis]
* {{en}} [http://www.historyguide.org/ancient/lecture12b.html Kaisar Augustus landan Pax Romana]
* {{en}} [http://janusquirinus.org/Octavian/OctavianHome.html Octavian (Augustus)]
* {{en}} [http://www.jerryfielden.com/essays/augustus.htm Augustus landan Militer Romawi]
 
== Referensi ==
{{reflist}}
 
{{Kaisar Romawi}}
 
{{bio-stub}}
 
[[Kategori:Romawi KunaKuno|A]]
[[Kategori:LairKaisar 63 SMRomawi|A]]
[[Kategori:PatiKelahiran 1463 SM|A]]
[[Kategori:100Kematian Tokoh miturut Michael H. Hart14|A]]
[[Kategori:Artikel100 mawiTokoh basamiturut kramaMichael H. Hart|A]]
 
{{Link FA|bg}}
{{Link FA|ceb}}
{{Link FA|de}}
{{Link FA|el}}
{{Link FA|en}}
{{Link FA|hr}}
{{Link FA|sv}}
{{Link FA|tr}}
{{Link GA|zh-classical}}
 
[[af:Augustus Octavianus]]
[[hy:Օկտավիանոս Օգոստոս]]
[[ia:Cesare Augusto]]
[[id:Octavianus]]
[[ilo:Augusto]]
[[is:Ágústus]]
[[it:Augusto]]
[[ja:アウグストゥス]]
[[jv:Augustus]]
[[ka:ოქტავიანე ავგუსტუსი]]
[[kaa:Oktavian Avgust]]
[[uk:Октавіан Август]]
[[ur:آگسٹس]]
[[uz:Ottaviano]]
[[vi:Augustus]]
[[wa:Impreur Ågusse]]
137

besutan