Candhi Muara Takus: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(Kaca énggal: {{inuseuntil|23 Februari 2012}} thumb|300px|Candi Muara Takus [[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Een steen met inscripties uit de Candi Bungsu op het ...)
 
'''Candi Muara Takus''' yaiku salah sawijining candi kang kagolong penginggalan saka [[Kerajaan Sriwijaya]], kerajaan kang disegani ing masané<ref name="internet 1">{{id}} [http://travel.detik.com/read/2012/05/24/105003/1923549/1025/candi-muara-takus-warisan-dari-kerajaan-sriwijaya www.travel.detik.com:Candi Muara Takus, Warisan dari Kerajaan Sriwijaya
] (diunduh tanggal 15 Oktober 2012)</ref> .
 
Candi Muara Takus iki ana ing [[Désa Muara Takus]], Kecamatan XIII [[Koto Kampar]] utawa jaraké kurang saka 135 kilomèter saka kutha [[Pekanbaru]]. Jarak antarané kompleks candi iki lan pusat désa Muara<ref name="internet 2">{{id}} [http://www.kidnesia.com/Kidnesia/Potret-Negeriku/Teropong-Daerah/Riau/Tempat-Menarik/Candi-Muara-Takus www.kidnesia.com:Candi Muara Takus] (diunduh tanggal 15 Oktober 2012)</ref> .
 
Ing huluné, kali Kampar cabang 2 dadi kali Kampar Kanan dan Kampar Kiri. Ing pinggir kali Kampar Kanan iki ana Désa Muara Takus. Bangunan candi Muara Takus sebagéan gedhé digawé saka batu bata abang. Candi Muara Takus kagolong candi Buddha. kaananan candi duwé kaitan erat marang [[Kerajaan Sriwijaya]] lan bisa didadeaké petunjuk menawa Muara Takus pernah berfungsiaké kanggo pelabuhan kapal. Ing cathetan I-Ching, ana kang mrakiraaké menawa daérah Muara Takus yaiku Ibukota Kerajaan Sriwijaya utawa pelabuhan kang dadi salah sawijining pusat sinau agama Budha, papan kanggo golèk ilmu musafir saka [[China]], [[India]], lan negara-negara liya<ref name="internet 3">{{id}} [http://candi.pnri.go.id/sumatra/index.htm www.candi.pnri.go.id :Candi di Sumatra] (diunduh tanggal 15 Oktober 2012)</ref> .
 
== Jeneng Muara Takus ==
Muara Takus asalé saka jeneng salah sawijing anak kali kang muarané menyang Batang Kampar Kanan. Miturut [[Duta Besar]] [[Singapura]] kang pernah menyang Muara Takus ing tahun 1977 nyataake menawa Muara takus kasusun saka 2 tembung yaiku ''Muara'' lan ''Takus'', ''Muara'' artiné pucuk akhiré kali, utawa papan kang ing ngendi kali ngrampungi alirané menyang laut utawa kali kang luwéh gedhe, lan "Takus" ana ing basa [[China]] kang artiné : TA = gedhé, KU = Tua, SE = Candi. dadi arti kabèh é yaiku Candi tua kang gedhé kang ana ing muara kali<ref name="internet 34">{{id}} [http://www.riaudailyphoto.com/2011/12/candi-muara-takus.html www.riaudailyphoto.com :Candi Muara Takus] (diunduh tanggal 15 Oktober 2012)</ref> .
 
==Cathetan Suku==
121

besutan