Konsili Vatikan I: Béda antara owahan

218 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nerusake mertal
c (r2.7.3) (Bot: Nambahaké war:Syahan nga Konsilyo Vaticano)
(nerusake mertal)
Dhéfinisi infalibilitas paus sanès arupi agèndha orisinil kanggé dipundhiskusiaken (Pius IX rumaos bilih boten pantes kanggé panjenenganipun kanggé nglebetaken topik kasebut salebetipun agèndha), ananging énggal-énggal dipuntambahaken sasampunipun konsili dipunwiwiti. Perkawis puniki dados kontrovèrsial, boten amargi kathah ingkang boten pitados bilih Paus boten saged salah, ananging amargi kathah-kathahipun rumaos bilih dhoktrin kasebat bèoten kedahipun dipundadosaken minangka dhogma resmi. [[John Henry Newman]], minangka conto, nélakaken bilih dhéfinisi formal kados puniku saged nyebabaken kathah tiyang bakal nilar imanipun. Sapérangan kuwatos bilih perkawis puniki badhé mijilaken kacubriyan énggal bilih tiyang Katulik gadhah kasetyan gandha. Pandhangan puniki dipunajengaken déning kalih pratiga Uskup [[Amérika Sarékat]] lan kathah saking [[Prancis]] lan [[Jerman]].
 
<!--SebanyakKathahipun 60 anggota Konsili kemudiansalajengipun mundhut bersikapsikap absenabsèn dengankanthi meninggalkannilar [[Roma]] seharisedinten sebelumsadèrèngipun pemungutanpamundhutan suaraswantun. Uskup Agung [[Antonio Maria Claret]] (diing kemudiantembe hariwingking diing[[kanonisasi]]), seorangssatunggiling daritiyang pengadilansaking kerajaanpangadilan karajaan Spanyol danlan pendiripangadeg darisaking Misionaris Putra-Putra HatiManah Maria Imakulata (Misionaris Claretian), dengankanthi ''keras'' mengutukngutuk "penghujatanpangujatan danlan bidahbidhah yangingkang diucapkandipunpocapaken diing atasinggil lantailanté dalamsalebetipun Konsili inipuniki," danlan merupakanarupi salah satusatunggal pembelapambéla terkuatpaling darikiyat saking isu infalibilitas paus danlan keutamaankautaman Tahta Suci Roma. DiaPanjenenganipun inggih adalahpunika satusatunggal-satunyasatunggalipun anggota Konsili yangingkang dikanonisasidipunkanonisasi menjadidados Santo (dibeatifikasidipunbéatifikasi padataun [[1934]] danlan dikanonisasidipunkanonisasi olehdéning [[Paus Pius XII]] padataun [[1950]]). KemudianSalajengipun iapanjenenganipun meninggaltilar didonya ing biara Cistercian diing Fontroide, PerancisPrancis, padatanggal [[24 Oktober]] [[1870]]. DiskusiPirembagan danlan persetujuanpasetujon mengenaiperkawis konstitusi tersebutkasebat memunculkanmijilaken kontroversikontrovèrsi seriussérius yangingkang membawambeta kepadadhumateng pengunduranpangunduran diridhiri darisaking merekatiyang-tiyang yangingkang diing kemudiantembé hariwingking dikenaldipuntepangi sebagaiminangka [[GerejaGréja KatolikKatulik LamaLami]].
 
Pecahipun [[perang Prancis-Prussia]] dumados ing tengah-tengahipun mangsa Konsili, nyebabaken dipuntundha akibat dhawahipun Roma, lan Konsili puniki pungkasanipun boten naté dipunterasaken. Konsili puniki sacara resmi boten naté dipuntutup dumugi mapuluh-puluh taun salajengipun, lan sacara resmi dipuntutup nalika weldal persiapan [[Konsili Vatikan II]]. Asil saking Konsili Vatikan I puniki nedahaken kamenangan gerakan [[Ultramontanisme]] ingkang nyengkuyung pamaréntahan séntral Vatikan kanggé Gréja Katulik. Paningkatan kasadharan dhumateng idhèntitas dhiri minangka kaum Katulik Roma ugi lajeng kathah mijil ing saindhenging donya, sairing kaliyan ningkatipun gunggung lapangan pedamelan ing kagesangan réligius lan kapasturan, sesarengan kaliyan aktivitas pulitik pro-Katulik ingkang cetha ing saben nagari.
 
Pecahnya [[perang Perancis-Prussia]] terjadi di tengah-tengah masa Konsili, menyebabkannya ditunda akibat jatuhnya Roma, dan Konsili ini akhirnya tidak pernah dilanjutkan. Konsili ini secara resmi tidak pernah ditutup sampai berpuluh tahun berikutnya, dan secara resmi ditutup pada waktu persiapan [[Konsili Vatikan Kedua]]. Hasil dari Konsili Vatikan Pertama ini menunjukkan kemenangan gerakan [[Ultramontanisme]] yang mendukung pemerintahan sentral Vatikan bagi Gereja Katolik. Peningkatan kesadaran akan identitas diri sebagai kaum Katolik Roma pun bermunculan di seluruh dunia, seiring dengan meningkatnya jumlah lapangan pekerjaan di kehidupan religius dan kepastoran, bersama-sama dengan aktivitas politik pro-Katolik yang jelas di masing-masing negara.
-->
== Pirsani ugi ==
* [[Konsili Ékumènis]]
8.252

besutan