Candhi Jabung: Béda antara owahan

470 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(ngrapekake)
[[Gambar:Candi Jabung B.JPG|thumb|260px|Candhi Jabung]]
 
'''Candhi Jabung''' yaiku salah sawijining peninggalan kang nduwèni [[sejarah]] ing [[ProbolonggoProbolinggo]] kang ana ing [[Désa Jabung]], Kecamatan [[Paiton]] ana ing kedhuwuran 8 m dpl. Candhi iki digawé saka bata abangkanthi ukuran, dhawa 13,11 m, ombo 9,58 m lan dhuwur 15,58 m. Sadhurung dipugararéal candhi iki ambané 35 x 40 m lan saiki wus duwé ombo 20.042 m2<ref name="internet 1">{{id}} [http://id.shvoong.com/humanities/history/1748159-candi-jabung-probolinggo/ www.id.shvoong.com: Candi Jabung Probolinggo] (diunduh tanggal 11 Oktober 2012)</ref> .
Menurut keagamaan, [[Agama Budha]] ingkitab [[Nagarakertagama]] Candhi Jabung di sebutkan kanthi jenengBajrajinaparamitapura. Ingkitab Nagarakertagama Candhi Jabung diparani déning Raja [[Hayam Wuruk]] nalika keliling [[Jawa Timur]] ingtahun 1359 Masèhi. Ing kitab [[Pararaton]] disebut Sajabung yaiku papan pemakaman Bhre Gundal salah seorang keluarga raja<ref name="internet 2"> [http://www.eastjava.com/books/jabungtemple/about.html www.eastjava.com: Jabung Temple] </ref> .
== Arsitektur ==
Arsitektur Candhi Jabung apik sanget, duwé komponen arupa batur, sikil, tubuh lan atap, ing bagian awak bentuké bulet(silinder segi 8) ngadeg ing dhuwur sikil candhi kang tingkat telu bentuk persegi. Lan ing bagéan atap é dagoda (stupa) nanging ing bagéan puncak wus runtuh lan atapé duwé hiasan kanthi motif sulur-suluran. Ing bidik candhi ana lapik area, ndasar ing inskripsi pada salan mlebu candhi Jabung didiriaké ing tahun 1276 c (saka) = 1354 Masèhi masa kebesaran kerajaan Majapahit.<ref name="internet 3"> http://www.eastjava.com/books/jabungtemple/about.html www.eastjava.com: Candi Jabung] (diunduh tanggal 11 Oktober 2012) </ref> .
 
Ing bagéan awak candhi ana rélièf manungsa, omah lan wit-witan, ing sudut tenggara ana rélièf kang nggambarké wong wadon numpak ing punggung iwak, rélièf iki ana ing [[agama Hindu]] ngisahaké cerita lepasé jiwa [[Sri Tanjung]]. Kisah iki nglambangaké kesetian wong wadon marang garwané.<ref name="internet 4">[http://www.beritajatim.com/detailnews.php/2/Gaya_Hidup/2011-03-14/95429/Candi_Jabung_Lambangkan_Kesetiaan_Wanita www.beritajatim.com:Candi Jabung Lambangkan Kesetiaan Wanita ]</ref>. Rélièf [[Sri Tanjung]] uga ana ing [[Candhi Penataran]] ing Blitar, [[Candhi Surawana]] ing Kediri lan Gapura [[Bajangratu]] ing [[Trowulan]], Mojokerto.
 
Situs Candi Jabung kasusun saka 2 bagéan yaiku siji bangunan utama lan siji bangunan kang luwé cilik. Kang menarik material bangunan iki arupa bata abang kang kualitas apik kang diukiri rélièf. Struktur bangunan candi kang saka bata abang iki bisa tahan nganti ratusan tahun<ref name="internet 4">[http://unik.inibaru.com/2012/03/mengenal-candi-jabung-di-probolinggo.html www.unik.inibaru.com:Mengenal Candi Jabung di Prolinggo Jawa Timur]</ref>.
 
== Referensi ==
121

besutan