Jeruk: Béda antara owahan

44 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: Nambahaké bar:Pamarantschn)
[[Jeruk keprok]] bisa dadi ombénan kang seger banget.<ref name="internet1"/> Jeruk keprok bisa digawé [[jus]] lan [[wedang]] [[jeruk]]. Ora mung [[seger]], nanging [[jeruk keprok]] uga bisa kanggo nyegah serangan [[jantung]] kang mbebayani.<ref name="internet1"/>
 
Salah sijining penelitian kang jenenge [[Daily Mail]] njléntréhaké yen woh jeruk [[keprok]] utawa ''Citrus reticulata'' uga bisa ncegah penyakit liyané, kayata [[diabétes]], [[stroke]] lan kanggo penderita [[obésitas]]. Jeruk keprok uga bisa nglunturaké [[lemak]].<ref name="internet1"/>
Jeruk keprok ngandhut [[nobiletin]], yaiku [[pigmén]] utawa [[zat warna]] kang ditemokaké ing [[kulit]] [[jeruk keprok]].<ref name="internet1"/> Jeruk iki uga nduweni [[tangeritin]], yaiku [[senyawa]] [[antikanker]].<ref name="internet1"/>
[[Tangeritin]] kalebu [[senyawa]] [[methoxyflavone]] kang nduwé poténsi agén [[antikanker]].<ref name="internet1"/>
 
Khasiat:
Kanggo njaga daya tahan awak, nyegah [[kanker]], obat [[infeksi]] [[firal]], obat [[kolésterol]] lan [[hiperténsi]], nguatke lan bisa kanggo [[gizi]] [[paru-paru]], njaga [[limfa]], tamba [[watuk]] lan ngetokaké [[riak]].<ref name="internet2"/>
 
=== Jeruk purut ===
 
[[Jeruk Purut]] nduwéni jeneng latin ''Citrus hystrix D.C.'' utawa ''C. paeda Miq''.<ref name="internet3">{{id}}[http://www.iptek.net.id/ind/pd_tanobat/view.php?id=221 iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
Jeruk [[purut]] kalebu familia ''rutaceae''.<ref name="internet3"/>
Jeruk purut akeh urip ing pekarangan [[omah]] utawa ing [[kebon]].<ref name="internet3"/> Godhongé kalebu [[godhong]] majemuk kang nyirip lan nduwéni anakan godhong siji.<ref name="internet3"/>
 
Bentuk godhongé bulat telur nganti lonjong, pangkal godhongé bunder utawa tumpul, pucuk godhongé lincip lan beringgit, dawané [[8]]-[[15]] [[cm]], ambane [[2]]-[[6]] [[cm]], godhongé [[lunyu]] lan ana bintil-bintil cilik kang wernané bening.<ref name="internet3"/> Godhong bagian ndhuwur wernané [[ijo]] tua rada keling-keling, déné godhong bagian ngisor wernané [[ijo]] [[nom]] utawa [[ijo]] rada [[kuning]], burem. Yèn diremes godhongé ambuné [[wangi]].<ref name="internet3"/>
 
Kembangé nduwéni bentuk kaya [[bintang]], wernané [[putih]] rada [[abang]] utawa [[putih]] rada [[kuning]].<ref name="internet3"/> Jeruk purut bentuké bulat telur, kulité ijo ana kerut-kerutane, lan mrenthel-mrenthel.<ref name="internet3"/> Jeruk purut rasané [[kecut]] rada [[pait]], biyasané kanggo [[masak]], nggawé jajanan utawa [[manisan]].<ref name="internet3"/> [[Cangkok]] lan [[wiji]] dadi cara paling apik kanggo nangkaraké [[jeruk purut]].<ref name="internet3"/>
=== Jeruk kingkit ===
===Jeruk bali===
Jeruk bali akeh manfaate tumprap kasehatan.<ref name="internet4">{{id}}[http://health.kompas.com/read/2011/03/09/08213033/Turunkan.Kolesterol.dengan.Jeruk.Bali health.kompas.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref> Jeruk bali ngandhut pektin luwih akeh tinimbang jeruk liyane.<ref name="internet4"/>[[Pektin]] iki bisa ngurangi [[kolésterol]] lan uga bisa ngurangi risiko penyakit [[jantung]].<ref name="internet4"/>
Rasane [[kecut]] [[legi]] lan bentuke bunder, ukurané luwih gedhé tinimbang jeruk liyane.<ref name="internet4"/> Kulit jeruk bali biyasané kanggo nggawé [[dolanan]] mobil-mobilan.<ref name="internet4"/> Ananging dolanan iki biyasane mung kanggo bocah sing urip ing desa.<ref name="internet4"/> [[Daging]] jeruk bali ambune [[seger]] Lan ngandhut akeh [[banyu]]. [[Jeruk]] iki bisa dipangan langsung sawise dionceki utawa kanggo campuran [[salad]] lan [[rujak]].<ref name="internet4"/>
 
[[Daging]] [[putih]] kang ana ing antarané [[kulit]] njaba lan woh kang ana banyuné, bisa digawé manisan.<ref name="internet4"/> Daging putih iki nduweni [[kelenjar]] minyak.<ref name="internet4"/> Ing [[Vietnam]] [[kembang]] [[jeruk bali]] kang wangi dienggo nggawe [[farfum]].<ref name="internet4"/> Kayu jeruk bali uga kanggo nggawe alat dapur.<ref name="internet4"/>
==== Antibaktéri ====
Para panaliti saka [[Universitas Jagiellonian]] [[Polandia]] njléntréhaké yen jeruk bali ngandhut antibaktéri lan [[antioksidan]] kang bisa nenangaké sistem getah [[weteng]].<ref name="internet4"/> [[Dr Thomas Brzozowski]] ketuwa panaliti nyaranaké supaya wong kang nandang penyakit tukak lambung mangan [[jeruk bali]] sajroné diet. <ref name="internet4"/>
 
[[Jeruk bali]] uga bisa kanggo kaséhatan [[jantung]] lan [[lambung]].<ref name="internet4"/> Jeruk bali nduwéni kadar [[vitamin C]] kang akéh. Saéngga apik kanggo kaséhatan [[gusi]].<ref name="internet4"/> Para panaliti ing [[Universitas]] [[Friedrich Schiller]], [[Jerman]] nduwéni panemu yen ana korélasi antarané kaséhatan gusi karo mangan [[jeruk bali]].<ref name="internet4"/>
==== Obat diabétés ====
Jeruk bali bisa ngobati [[diabétés]]. [[Naringenin]], [[antioksidan]] kang dadi sumber rasa [[pait]] ing [[jeruk bali]] bisa dadi obat kanggo ngobati [[diabetes]] tipe 2.<ref name="internet5">{{id}}[http://www.antaranews.com/berita/1282807250/jeruk-bali-obat-diabetes antaranews.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
Penyakit [[diabetes]] disebabaké amarga awak ora bisa nggawé [[hormon]] [[insulin]] kang cukup kanggo ngatur [[gula darah]].<ref name="internet5"/> Naringenin mbiyantu ningkataké produksi insulin ing awak.<ref name="internet5"/> Saliyane iku, [[naringenin]] uga mbiyantu ncegah penyakit obésitas.<ref name="internet5"/>
 
=== Hasil olahan jeruk ===
Jeruk bisa diolah dadi [[sirup]] [[jeruk]], sari buah kang bentuké serbuk, kanggo nggawé sambel kayata jeruk [[limau]] (Citrus amblycarpa)kang akeh dibudidayakake ing daerah Majalengka, Jawa Barat.<ref name="internet6"/>
Jeruk uga bisa digawé [[puding jeruk]], [[jus jeruk]], lan [[kulit]] [[jeruk bali]] bisa digawé [[manisan]] kang [[legi]] rasané.<ref name="internet6">{{id}}[http://www.sinartani.com/pascapanen/aneka-macam-olahan-buah-jeruk-1233551581.htm sinartani.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>