Corazon Aquino: Béda antara owahan

73 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
c
c (bot Membuang: szl,lb,zh,pl,qu,es,ta,oc,hu,ceb,ms,cbk-zam,sw,et,el,bcl,ia,ga,my,nl,sv,ar,pt,eo,yi,ru,tr,mk,fi,uk,io,hr,tl,da,zh-min-nan,pam,ko,he,fr,lv,it,gl,id,de,ja,vi,sh,sk,hy,ro,th,no,ca,la,ilo,fo,cy,sl,war,cs,bg,mr,fa,ur,ka,km,nds,lt (strongly...)
c (Bot: Nambahaké mn:Корасон Акино)
{{Infobox OfficeholderPresident
| name = Corazon C. Aquino
| image = Cory Aquino during a ceremony honoring US Air Force.jpg
| order = [[Presidhen Filipina]] ke-11{{br}}''Presidhen ika-2 saka Republik ika-4''{{br}}''Presidhen Pamerentahan Revolusioner (1986)''{{br}}''Presidhen ika-1 saka Republik ika-5''
|caption =
|alt term_start = [[25 Februari]] =[[1986]]
| term_end = [[30 Juni]] [[1992]]
|office = [[List of Presidents of the Philippines|11th]] [[President of the Philippines]] <br><small>[[History of the Philippines (1965–1986)|2nd President of the Fourth Republic]] <br>[[History of the Philippines (1986–present)|1st President of the Fifth Republic]]
|primeminister vicepresident = [[Salvador Laurel]](1986-1992)
|vicepresident predecessor = [[SalvadorFerdinand LaurelMarcos]]
|term_start successor = February[[Fidel V. 25,Ramos]] 1986
| birth_date = {{birth date|1933|1|25}}
|term_end = June 30, 1992
| birth_place = [[Paniqui]], [[Tarlac]], [[Filipina]]
|predecessor = [[Ferdinand Marcos]]
|successor dead = [[Fidel V. Ramos]] = alive
|birth_date death_date = {{birthdeath date and age|2009|8|1|1933|1|25}}
|birth_place death_place = [[Paniqui,Kutha TarlacMakati]], Philippines
| party = [[Organisasi Demokratik Nasionalis Serikat]] (UNIDO)
|death_date = {{death date and age|2009|8|1|1933|1|25}}
| spouse = [[Benigno Aquino Jr.]]
|death_place = [[Makati]], [[Metro Manila]], Philippines
| religion = [[Katolik Roma]]
|resting_place = Manila Memorial Park, [[Parañaque]], [[Metro Manila]], Philippines
| signature = Aquino_Sig.png
|party = [[Liberal Party (Philippines)|Liberal Party]]<br>[[United Nationalist Democratic Organization|UNIDO]]<br>[[Partido Demokratiko Pilipino-Lakas ng Bayan|PDP-Laban]]
|
|profession = [[Homemaking|Housewife]]
|spouse = [[Benigno Aquino, Jr.|Benigno S. Aquino, Jr.]]<br><small>(1954-1983)</small>
|alma_mater = [[College of Mount Saint Vincent]]
|religion = [[Catholic Church|Roman Catholicism]]
|signature = Aquino Sig.svg
}}
 
'''Maria Corazon Sumulong Cojuangco Aquino''' ({{lahirmati|[[Paniqui]], [[Tarlac]], [[Filipina]] |25|1|1933|[[Kutha Makati|Makati]]|1|8|2009}}), dikenal minangka 'Cory Aquino', iku Presiden [[Filipina]] taun [[1986]] – [[1992]]. Panjenengané wanita Asia pisanan sing tampil minangka [[presiden wanita]] ing donya. Wanita iki garwa saka tokoh oposisi sing populèr, senator [[Benigno Aquino Jr.]]. Garwané kaprejaya wektu ndharat ing [[Bandara Internasional Manila]] nalika mulih menyang negarané tanggal [[21 Agustus]] [[1983]]. Corazon sabanjuré difiguraké déning kalangan oposisi kanggo nentang kakuwasan [[otokratik]] sing diayahi déning [[Ferdinand Marcos]].
'''Cory Aquino''' inggih menika Presiden wadon ingkang nomer setunggal ing [[Filipina]].<ref name="buku1"> {{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 45)</ref> Panjenengane inggh menika garwanipun [[Benigno Aquino]], Jr.<ref name="buku2"> {{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 39)</ref> Nama aslinipun Cory inggih menika Corazon Sumulong Cojuangco.<ref name="buku3"> {{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 37)</ref> Miyos ing tanggal 25 Januari 1933.<ref name="buku3"/> Panjenengane putra ingkang nomer sekawan, saking enem sedulur kandung.<ref name="buku3"/> Ramanipun, Jose Cojuangco, Sr.<ref name="buku3"/> Asalipun saking Tarlac lan ibunipun, Demetria utawi asring dipuntimbali Metring Sumulong saking Rizal.<ref name="buku3"/>
Tahun 1946 sedaya keluwarganipun Cory pindah wonten [[Amérika Sarékat]].<ref name="buku4"> {{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 38)</ref> Wonten ing [[Amerika Serikat]] piyambakipun mlebet Ravenhill Academy ing Philadelphia.<ref name="buku4"/> Nanging, Banjur Cory ngelajengaken ing Notre Dame Convent School ing New York.<ref name="buku4"/>
Wonten ins SMTA Cory mulai remen marang basa [[perancis]].<ref name="buku4"/> Rikala mlebet Mount St. Vincent College ing New York, bidang kuliah utama ingkang dipendhet [[matematika]], lan bidang kuliah minoripun Basa Perancis.<ref name="buku4"/> Supados boten mendhet mata kuliah fisika, piyambakipun nggantos Basa [[Perancis]] dados bidang kuliah utama, lan matematika minor.<ref name="buku4"/> Tahun 1953 piyambakipun lulus sarjana muda.<ref name="buku4"/>
Tanggal 11 Oktober 1954, Cory nikah kaliyan Benigno “Ninnoy” Aquino.<ref name="buku2"/> Senajan yuswanipun taksih sepantaran kaliyan Cory (24 tahun), ananging samenika Aquino sampun terkenal mawi paraban “Anak Ajaib” ing jurnalistik lan politik.<ref name="buku2"/> Piyambakipun kekalih nikah ing Gereja Our lady of Sorrow ing Pasay city.<ref name="buku2"/>
Sejatosipun kirang leres menawi Cory dipunsebat boten siap kangge dados presiden.<ref name="buku5"> {{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 41)</ref> Menika pamanggihipun Lupita Aquino kashiwahara, adik iparipun piyambak.<ref name="buku5"/> Cory pikantuk pendidikan politik saking garwanipun piyambak, inggih menika rikala Aquino dados tahanan politik wiwit tahun 1972-1980.<ref name="buku5"/> Saben Setu piyambakipun sowan dateng garwanipun ing pakunjaran.<ref name="buku5"/> Wonten ngrika piyambakipun medangetaken napa mawon ingkang dipun andharaken garwanipun, kalebet nuturi kados pundi piyambakkipun mesthi ngewangsuli pitakon-pitakonipun wartawan.<ref name="buku5"/>
Rikala Ninoy seda, sejatosipun Cory gadhah kalih pilihan; dados randha sedih lan ngunci awakipun piyambak ing dhalem utawi mendhet alih tugasipun garwane lan ngisi panggonanipun garwane ingkang kosong ing politik.<ref name="buku6"> {{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 42)</ref> Keluarga Aquino ugi boten mangertos pundi ingkang badhe dipunpilih kaliyan Cory ngantos dugi ing Manila kagem ngrawuhi upacara pemakaman garawanipun.<ref name="buku6"/>
Kampanye tahun 1984 dados gladhen sesorah kagem Cory.<ref name="buku7"> {{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 44)</ref> Menawi padhatanipun kaliyan Ninoy rumiyin, piyambakipun ajrih sanget caket-caket podium, nanging saiki piyambakipun purun mminggah panggung lan sesorah senajan boten dangu.<ref name="buku7"/>
Pemilihan tahun 1984 uga maringi katah pengalaman lan piwulang enggal kagem Cory.<ref name="buku7"/>Sawijining dinten rikala nembe miwiti sesorah ing daerah Zambale, wonten gerimis.<ref name="buku7"/>
Lajeng piyambakipun dadosaken cepet sesorahipun.<ref name="buku7"/> Cory ngendika marang pendukungipun bilih piyambakipun boten purun piyambakipun sedaya gerah amargi kudanan saengga boten saged mariki swantenipun.<ref name="buku7"/> Ananging para pendukungipun boten purun, piyambakipun sedaya taksih pengen midangetaken sesorahipun Cory senajan jawahipun saya deres.<ref name="buku7"/>
Kados ingkang kula lan panjenengan mangertosi, pungkasanipun Cory kapilih dados Presiden Wadon ingkang sepisan ing negara [[Filipina]] lan ingkang dados wakilipun inggih menika Salvador Laurel.<ref name="buku1"/>
 
== Award lan prstasi ==
==cathetan suku==
*1986 [[TIME|Time Magazine]] [[Person of the Year|Woman of the Year]]
{{reflist}}
*1986 [[Eleanor Roosevelt]] Human Rights Award
[[kategori:tokoh]]
*1986 [[United Nations]] Silver Medal
*1986 Canadian International Prize for Freedom
*1986 [[Nobel Peace Prize]] nominee
*1986 International Democracy Award from the International Association of Political Consultants
*1987 [[Prize For Freedom]] Award from [[Liberal International]]
*1993 Special Peace Award from the Aurora Aragon Quezon Peace Awards Foundation and Concerned Women of the Philippines
*1994 One of ''100 Women Who Shaped World History'' (by G.M. Rolka, Bluewood Books, San Francisco, CA)
*1995 Path to Peace Award
*1996 [[Fulbright Program|J. William Fulbright Prize for International Understanding]] from the U.S. Department of State
*1998 [[Bebungah Ramon Magsaysay]] for International Understanding
*1998 Pearl S. Buck Award
*1999 One of Time Magazine's 20 Most Influential Asians of the 20th Century
*2001 [[World Citizenship Award]]
*2005 [[David Rockefeller]] Bridging Leadership Awards
*2005 One of the ''World's Elite Women Who Make a Difference'' by the International Women's Forum Hall of Fame
*2006 One of Time Magazine's 65 Asian Heroes
*2008 One of A Different View's 15 Champions of World Democracy
*EWC Asia Pacific Community Building Award
*Women's International Center International Leadership Living Legacy Award
*[[Martin Luther King Jr.]] Nonviolent Peace Prize
*[[United Nations Development Fund for Women]] Noel Award for Political Leadership
 
== Pranala jaba ==
[[pag:Cory Aquino]]
{{wikisource author}}
{{commonscat|Corazon Aquino}}
* [http://www.coryaquino.ph/ Official website of Corazon Aquino] – maintained by the Benigno S. Aquino, Jr. Foundation
* [http://www.youtube.com/watch?v=WX9ysynaIq0 President Cory's historic speech before the U.S. Congress]
* [http://www.op.gov.ph/museum/pres_aquino.asp Malacañang Museum Official Biography]
* [http://teampilipinas.net/?p=249 Prayers for Tita Cory]
* [http://www.prayforcory.com Prayers - prayforcory.com]
*[http://www.nytimes.com/2009/08/01/world/asia/01aquino.html?_r=1&hp NYTimes obituary]
 
 
{{start box}}
{{succession box |
before= [[Ferdinand E. Marcos]] |
title= [[Presiden Filipina]] |
years= 1986–1992 |
after= [[Fidel V. Ramos]]
}}
{{succession box|
title=[[Tokoh Tahunan|Tokoh Wanita taunan versi ''Time'']]|
before=[[Deng Xiaoping]]|
after=[[Mikhail Gorbachev]]|
years=[[1986]]|
}}
{{end box}}
{{DEFAULTSORT:Aquino, Corazon}}
 
[[Kategori:Présidhèn Filipina]]
[[Kategori:Tionghoa-Filipina]]
[[Kategori:Wanita pemimpin]]
[[Kategori:Person of the Year]]
 
[[ar:كورازون أكينو]]
[[bcl:Corazon Aquino]]
[[bg:Мария Корасон Акино]]
[[ca:Corazón Aquino]]
[[cbk-zam:Corazon Aquino]]
[[ceb:Cory Aquino]]
[[cs:Corazon Aquinová]]
[[cy:Corazon Aquino]]
[[da:Corazon Aquino]]
[[de:Corazon Aquino]]
[[el:Κορασόν Ακίνο]]
[[en:Corazon Aquino]]
[[eo:Corazón Aquino]]
[[es:Corazón Aquino]]
[[et:Corazon Aquino]]
[[eu:Corazón Aquino]]
[[fa:کرازون آکینو]]
[[fi:Corazon Aquino]]
[[fo:Corazon Aquino]]
[[fr:Corazon Aquino]]
[[ga:Corazon Aquino]]
[[gl:Corazón Aquino]]
[[he:קורסון אקינו]]
[[hr:Corazon Aquino]]
[[hu:Corazón Aquino]]
[[hy:Կորասոն Ակինո]]
[[ia:Corazón Aquino]]
[[id:Corazon Aquino]]
[[ilo:Corazon Aquino]]
[[io:Corazon Aquino]]
[[it:Corazón Aquino]]
[[ja:コラソン・アキノ]]
[[ka:კორასონ აკინო]]
[[km:កូរ៉ាស៊ូន អាគីណូ]]
[[ko:코라손 아키노]]
[[la:Corazon Aquino]]
[[lb:Corazón Aquino]]
[[lt:Corazon Aquino]]
[[lv:Korasona Akino]]
[[mk:Корасон Акино]]
[[ml:കൊറാസൺ അക്വിനൊ]]
[[mn:Корасон Акино]]
[[mr:कोराझोन एक्विनो]]
[[ms:Corazon Aquino]]
[[my:အာကီနို]]
[[nds:Corazon Aquino]]
[[nl:Corazon Aquino]]
[[no:Corazón Aquino]]
[[oc:Corazón Aquino]]
[[pag:Corazon Aquino]]
[[pam:Corazon Aquino]]
[[pl:Corazon Aquino]]
[[pt:Corazón Aquino]]
[[qu:Corazón Aquino]]
[[ro:Corazon Aquino]]
[[ru:Акино, Корасон]]
[[sh:Corazon Aquino]]
[[sk:Corazon Aquinová]]
[[sl:Corazon Aquino]]
[[sv:Corazon Aquino]]
[[sw:Corazon Aquino]]
[[szl:Corazon Aquino]]
[[ta:கொரசோன் அக்கினோ]]
[[th:คอราซอน อากีโน]]
[[tl:Corazon Aquino]]
[[tr:Maria Corazon Aquino]]
[[uk:Корасон Акіно]]
[[ur:کوریزون اکینو]]
[[vi:Corazon Aquino]]
[[war:Corazón Aquino]]
[[yi:קארי אקינא]]
[[zh:柯拉蓉·艾奎諾]]
[[zh-min-nan:Corazon Aquino]]
32.744

besutan