Pembuluh Darah: Béda antara owahan

636 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{Inuseuntil|28 pebruari 2013}}
{{ infobox anatomy
| Name = Blood vessel
| Latin = vas sanguineum
| GraySubject =
| GrayPage =
| Image = Circulatory System en.svg
| Caption = Simple diagram of the human circulatory system
| Image2 =
| Caption2 =
| Precursor =
| System =
| Artery =
| Vein =
| Nerve =
| Lymph =
| MeshName =
| MeshNumber =
}}
[[Gambar:Arteriessystem.png|200px|right|framed|Sistem arteri]]
'''Pembuluh darah''' inggih punika bagian saking sistém sirkulasi lan fungsi ngalir gétih ing sédaya salira. Jénis-jénis ingkang wigati, [[artèri]] lan [[vèna]], ugi dipunsébat amargi sédaya punika mbéta gétih médhal utawi mlébét ing jantung. Merdamel pembuluh gétih bantu jantung kanggè ngèdarakén sèl darah abrit utawi [[eritrosit]] ing sédaya salira. Lan ngèdarakén sari panganan, oksigèn lan mbéta médal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah artèri inggih punika ngèdarakén gétih saking jantung ing sédaya salira, ananging fungsi pembuluh darah vèna ingggih punika ngalirakén gétih saking jantung ing sédaya salira. <ref>http://obatalami-plus.com/search/pengertian-denyut-nadi-manusia (dipununduh Tanggal 27 Oktober 2012) </ref>
== Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler ==
[[Gambar:Microvessel.jpg|thumb|Blood vessel with an erythrocyte (red blood cell, E) within its lumen, endothelial cells forming its ''tunica intima'' (inner layer), and pericytes forming its ''tunica adventitia'' (outer layer)]]
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jenis punika inggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadahi dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kaperang saking kalih jenis inggoh punika [[aorta]] lan [[pembuluh pulmonalis]]. Pembuluh aorta menika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadahi tugas ngangkat oksigen kangge ngedaraken ing sedaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis menika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sedaya salira pinuju ing peru-paru.