Kanker: Béda antara owahan

78 bèt wis dibusak ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:Tumor Mesothelioma2 legend.jpg|thumb|right|Kanker katingal saking CT scan]]
[[Berkas:Normal cancer cell division from NIH.png|thumb|right|Nalika sel normal (A) rusak utawi sepuh (2), mengalami [[apoptosis]] (1); sel kanker (B) nebihi [[apoptosis]] saha terus membelah diri.]]
'''Puru ayal''' utawi '''kanker''' utawi [[neoplasma]] ganas inggih menika [[penyakit]] kang dipun tengeri kanthi kasanesan [[siklus sel]] khas kang nyebabaken kamampuan [[sel]] kanggé:
* gesang mboten terkendali(pembelahan sel ngelangkungi wates normal)
== Panyebab Kanker ==
Kanker dipun sebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih menika:
#===Faktor keturunan.===
Faktor genetik nyebabaken pinten-pinten kaluwarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker menawi dipun jejeraken kaliyan kaluwarga sanésipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih menika, [[kanker payudara]], [[kanker indung telur]], [[kanker kulit]] saha [[kanker usus besar]].
#===Faktor Lingkungan.===
*Ngrokok sigaret saged ningkataken risiko kadadosan [[kanker paru-paru]],[[kanker mulut]], [[kanker laring]] (pita suara), saha [[kandung kemih]].
*Sinar Ultraviolet saking srengéngé.
*Radiasi ionisasi.
#===Faktor panganan ingkang ngewrat bahan kimia.===
panganan ugi saged dados faktor penting ing kaknker, kautama [[kanker pencernaan]].
Tuladha panganan ingkang saged nyebabaken kanker inggih menika:
* Logam berat kadasta [[merkuri]] ingkang asring wonten ing panganan ''seafood'' kang tercemar kadasta: kerang, [[ulam]], lsp.
* panganan (manis,tepung) kang dipun proses sacara langkung.
#=== Virus. ===
Virus kang dipun curigani nyebabaken kanker, inggih menika:
*Virus Papilloma nyebabaken kutil alat kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling panyebab kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
*Virus Epstein - Bar(ing [[Afrika]]) nyebabaken Limfoma Burkitt, ing [[Cina]] virus menika nyebabaken [[kanker hidung]] saha [[kanker tenggorokan]].
*Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV nyebabaken limfoma saha kanker darah sanésipun.
#===Infeksi.===
*Parasit Schistosoma (bilharzia) nyebabaken [[kanker kandung kemih]] amargi kadadosan iritasi wonten ing kandung kemih.
*Infeksi dening Clonorchis nyebabaken [[kanker pankreas]] saha saluran empedu.
*Helicobacter Pylori menika bakteri kang nyebabaken kanker lambung.
#===Faktor perilaku.===
*ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah [[lemak]], ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
*perilaku seksual inggih menika nglakokaken hubungan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.
#===Gangguan kaseimbangan hormonal.===
Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing [[sel]] kang cenderung nyebabaken kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, biyasanipun nyebabaken risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.
#===Faktor kejiwaan, emosional.===
Stres, nyebabaken ganggguan kaseimbangan seluler sarira.
#===Radikal bebas.===
Radikal bebas inggih menika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bebas kang mboten pasangan ing bundheran sekitaripun.<ref name="internet 3">{{id}}>[http://www.cancerhelps.com/penyebab-kanker.htm Panyebab Kanker] (dipun unduh 01 November 2012) </ref>
 
==Cathethan Suku==
375

besutan