Spyware: Béda antara owahan

117 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:spyware.jpg|thumb|250px|spyware]]
'''spywareSpyware''' yaiku program kang kainstal ing sajroning sistem komputer, lan mampu ngumpilakengumpilaké pira-pira informasi babagan kang diduwenididuwèni [[user]] banjur ngirimakengirimaké informasi kasebut maring lokasi katentu. kbehKabèh mau dilakokakedilakokaké tanpa dingertenidingertèni user. Ing internetinternèt biasanebiasané kasebut [[spybot]] utawa [[tracking-software]].<ref name="internet1">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], Kaunduh 16/10/12.</ref> BedaBéda karo [[virus]] utawa [[worm]] kang ngrusak kinerja salah sijinesijiné aplikasi, spywarebjustruspyware justru ngawasi ktivitasaktivitas computerkomputer lan ngrimakengrimaké marang pihaakpihak kaping telu.<ref name="internet2">[http://keamananinternet.tripod.com/pengertian-definisi-spyware.html], Kaunduh 18/10/12.</ref> Virus biasanebiasané digawenaungdigawé namung kanggo iseng utawa mbuktekakembuktèkaké kepinteran salah sijinesijiné wong.<ref name="internet2" /> Ananging yenyèn spyware sengaja digawedigawé kanggo kepentingan [[komersil]] utawa [[kriminal]].<ref name="internet2" /> SakliyaneSakliyané iku spyware ora ''mereplikasi'' dewekedèwdké kayadenekayadéné virus.<ref name="internet2" /> BiasaneBiasané spyware ngakses salah sijinesijiné system lewatléwat [[iklan]] ''pop-up'' ing [[internet]], [[email]] lan situs internetinternèt kantentu.<ref name="internet2" /> NgaantiNganti saiki serangan spyware anamung nyerang system [[Microsoft Windows]].<ref name="internet2" /> Sistem operasi liya kayata [[MacOS X]] utawa [[Linuk]] durung katemokakekatemokaké kaserang spyware.<ref name="internet2" />
 
== Sipat spywareSpyware ==
# Spyware angelangèl dideteksididetèksi, biasanebiasané bebarengan karo user (Pengguna) nge-[[download]] salah sijinesijiné program [[freeware]] utawa [[shareware]].<ref name="internet3">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], Kaunduh 18/10/12.</ref>
#Spyware ngumpulakengumpulaké [[informsinformasi]] penting duweneduwéné user, lan ngirimkakengirimkaké kemarang panggonan liya.<ref name="internet3"/>
# Informasi kang dikumpulakedikumpulaké lan dikirimakedikirimaké deningdéning spyware ora isa dokontrol deningdéning user.<ref name="internet3"/>
#Spyware isa inda saka system ‘’security''security'' kang sederhana, sahinggo ora kedeteksikedetèksi.<ref name="internet3"/>
#Spyware Spyware uga sering ngakibatakengakibataké rusajkerusaké ing dokumendokumèn duweneduwéné [[user]].<ref name="internet3"/> Senajan bisanebiasané ngrubah pira-pira [[file system]] windows.<ref name="internet3"/>
#Spiware ora ''nduplikasi'' utawa ''replikasi'' dewekedèwèké.<ref name="internet3"/>
#NgakibatakeNgakibataké midunemiduné ''performa'' system.<ref name="internet3"/>
#Isa ngrubah setingansètingan koneksikonèksi internetinternèt utawa [[browser]], lan ngakibatakengakibataké alonealoné koneksikonèksi, ngarahakengarahaké marang stussitus katentu.<ref name="internet3"/>
# Masalah gedegedé saka spyware yaiku angel di hapus (uninstal), senajan bias ananging oara isa tuntas. Ateges isih ninggalakeninggalaké sisa [[code]] pelacak ([[tracker code]]) ing sajroning sisitem komputer.<ref name="internet3"/>
 
==Cara ngenaliNgenali spywareSpyware kang ana ing komputer.Komputer==
#Ana perubahan pengaturan ing ''browser'' tanpa dingertenidingertèni. Terutama pengaturan [[start up]]eé.<ref name="book1">[Saiful kabir.2011.''Menghapus Virus Secara Manual''.Jakarta:Flasbook], Halaman 21,22,23.</ref> MestineMestiné waewaé pengaturan kasebut langsung ditujokakeditujokaké ing situs katentu kang ana hubunganehubungané karo kepentingan ''spy'' kasebut.<ref name="book1"/>
#AnaneAnané iklan pop-up tanpa dikarepakedikarepaké ing wektu browsing ing situs katentu, padahal iklan kasebut ora ana hubunganehubungané karo situs kang dikunjungi.<ref name="book1"/>
#Komputer dadi leletlèlèt (suwi).<ref name="book1"/> YenYèn didelok ing [[Task Manager]] mangka katemokakekatemokaké status kinerrjakinerja [[processor]] ing [[Ram]] kang ora sakmestinesakmestiné.<ref name="book1"/>
#Katemokake Katemokaké program kang aktif kang oaraora dingertenidingerténi pangguna komputer.<ref name="book1"/>
 
== Pancegahan ==
#Ati-ati sajroning men-[[download]] lan ''instalasi'' salah sijinesijiné software khususekhususé kang [[free]] utawa [[shareware]].<ref name="internet3"/>
#Aja asal njupuk kang ditawarakeditawaraké ing situs internetinternét.<ref name="internet3"/>
#Teliti anggoneanggoné milih [[opsi]] nalika instalasi salah sijinesijiné software (Aja asal klik tombol ''next'').<ref name="internet3"/>
#GunakakeGunakaké [[antivirus]] uatawutawA [[antispyware]] kanggo ''scaning'' spyware sacara teratur ing komputer.<ref name="internet3"/>
 
==Nglindungi Komputer saka Spyware==
Komputer biasanebiasané wis nduweninduwèni program antivirus, kayata [[windows]] kang wis nduweninduwèni [[Microsoft Windows Security Center]]. Program antivirus kudu rutin di-[[update]] supaya luwih maksimal nglindungi komputer saka serangan virus. Pilih antivirus kang trep karo kebutuhan. gunaknaGunakna antivirus gratis utawa kang mbayar. bedanaBèdana yenyèn antiviruskangantivirus kang mbyar iku luwih beragam sahingga kemampuananekemampuanané nglindungi komputer saka virus luwih kuwat lan mumpuni ketimbang kang gratis. Program kang mbebayani kanggonekanggoné komputer ora mung virus, ananging uga spyware. Spyware isa luwih mbebayani saka virus amerga isa ngerteningertèni aktifitas pangguna komputer saben wektu kanti komputerekomputeré kasebut.
bedaneBédané antaraneantarané spyware lan birus yaiku ing cara panyebaranepanyebarané . Virus sacara mandiri ngeprodusi awakeawaké dhewedhéwé ing saben bagian data ing komputer. WondeneWondéné spyware nyebar minangka [[cookie]] kang ana ing saben pangguna komputer ngakses interent.<ref name="internet5">[http://www.agatossi.com/2012/06/melindungi-komputer-dari-virus-dan.html], (Kaunduh31/10/12).</ref>
 
Cara paling ampuh nglindungi komputer saka spywrespywAre yaiku terus nambah pangertenanpangertènan babagan perkembangan virus lan antivirus. KanggoneKanggoné pangguna komputer penting banget supaya ngerteningertèni perkembangan informasi kang anyar kususekususé babagan kepriyekepriyé nglindungi komputer saka virus lan informasi babagnbabagAn jenis-jenis virus kang isa mbebayani kanggonekanggoné komputer.<ref name="internet5"/>
 
==Catetan sikil==
1.590

besutan