Lapisan ozon: Béda antara owahan

2.287 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
Saka molekul [[O2]], nglewati reaksi. Ozon kang kabentuk bakal mbalek pecahdadi molekul oksegen. Ing sajrone alam, pambentukan lan [[destruksi]] ozon ana ing keadan seimbang, sahengga kadar ozon ana ing keseimbangan dinamik. Kaloro reaksi iki sacara efektif isa ngadangi sinar ''UV'' ekstrim lan ''UV-C'' sarta sebagian gedhe sinar ''UV-B'' nganti tekan Bumi. Ikilah mekanisme alam kang nglindungi bumi lan kang mangggon ana ing jerone saka penyinaran''UV'' gelombang cendek kang mbebayani kanggo uripe mahluk kang ana ing bumi. Kaloro reaksi iki uga ngakibatake munggahe suhu kang ana sajrone ''stratosfer'' dibandingake suhu ing ''troposfer''.<ref name="internet1" />
 
==Bolongan Ozon==
Ing [[taun 1980]]an, para panaliti kang kerja ing [[antariksa]] ndeteksi ilange ozon sacara periodik ing sak duwure [[benua]] kasebut. kang dijenengi [[bolongan ozon]] iki, kabentuk ing wektu [[musim semi]] ing antarika lan terus-terusan nganti pira-pira wulan sakdurunge kandel maneh. Studi-studi kang dilakoke kanti balon ing keduwuran kang duwur banget lan [[satelit]]-satelit [[cuaca]] nuduhake yen presentase ozon ssacara sekbehan ing antarika sebenere terus mudun. panerbangan-panerbangan kang dilakokake sakwene iki kang dilakokake kanggo neliti bab iki uga nuduhake asil kang padha.<ref> {{id}} . Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. [[ISBN 979-461-300-2]]</ref>
 
==Regulasi==
Ing [[taun 1987]], ditandatangani [[Protokol Montreal]], salah sijine perjabjen kanggo nglindungi tumorape lapisan ozon. [[Protokol]] iki sak banjure ''diratifikasi'' dening 36 [[negara]] kalebu [[Amerika Sarekat]]. Pelarangan total tumprape panggunaan [[CFC]] taun 1990 diusulake denning komunitas [[eropa]] ing [[taun 1989]], kang uga disetujui dening [[Presiden]] [[AS George Bush]]. Ing [[Desember]] [[1995]], luwih saka 100 negara setuju kanggo sacara bertahap ngendeg produksi [[pestisida metil bromida]] ing negara-negra maju. Bahan iki diperkirakake isa ngakibatake kurange lapisan ozon nganti 155 ing [[taun 200]]. ''CFC'' Ora diproduksi maneng ing negara maju ing sekitar [[taun 1995]] lan dimandeggagesacar bertahaping negara berkembang nganti [[taun 2010]]. [[Hidrofluorokarbon]] utawa [[HCFC]], kang luwiih sitik nyebapake rusake lapisan ozon ''CFC'', digunakake sementara minangka gantine ''CFC'', sahingga [[taun 2020]] ing negara maju lan 2016 ing negara berkembang. Kanggo ngerteni mudune ozon sacara global, ing [[taun 1991]] [[National Aeronautics and Space Administration]] ([[NASA]]) ngluncurake [[Satelit Peneliti Atmosfer]]. satelit kanti bobot 7 ton iki ngorbt ing keduwuran 600km kanggo ngukur variasi ozoning pira-pira keduwurann lan nyediakake gambaran jelas pertama babagn [[atsmofer]] ing duwur.<ref> {{id}} . Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. [[ISBN 979-461-300-2]]</ref>
 
==cathetan Sikil==
1.590

besutan