Lapisan ozon: Béda antara owahan

101 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:Lapisan ozon.jpg|thumb|260px|Lapisan ozon]]
'''Lapisan ozon''' yaiku dat [[osigenoksigen]] kang kuat, ngracuni, lan dat matenikang isa matèni [[jasad renik]] kang kutakuat uga. Ozon biasanebiasané digunakakedigunakaké kanggo [[nyeterilkenyeterilaké]] banyu isi ulang lan uga digunakakedigunakaké kanggo ngilangi werna lan ambu kngkang ora enakénak kang ana banyu.<ref name="internet1">[http://www.g-excess.com/4985/pengertian-lapisan-ozon-dalam-atmosfer-dan-strukturnya/] Pengertian Lapisan Ozon Dalam Atmosfer dan Strukturnya,] (kaunduh 26/10/12).</ref>
ozonOzon kabentuk sacara alami ing [[stratosfer]]. Pambentukan lan ruskerusaké ozon ing ''stratosfer'' yaiku arupa mekanisme nglindungi [[bumi]] saka [[sinar UV]] saka [[srengengesrengéngé]]. Ing [[troposfer]] ozon kabentuk nglewatingléwati [[reaksiréaksi fotokimia]] ing pira-pira dat pencemar udara.
Ozon manggon ana ing jero [[lpisanlapisan stratosfer]] lan uga ing ing jero [[lapisan troposfer]]. ozonOzon kang ana ing strtosfer nduweninduwéni fungsi nglindungi [[manungsa]] lan mahluk kang ana ing bumi saka sinar ''UV''. WondeneWondéné ozon kang ana ing lapisan troposfer nduweninduwéni efekèfèk kang beda kanggonekanggoné bumi lan kabehkabèh mahluk urip kang ana ing jeronejeroné, senajan susunan [[kimia]]ne pada. Ozon ing troposfer iki nduweninduwéni sipat [[racun]] lan arupa slah sijinesijiné saka [[gas oamah kaca]]. Sak liyaneliyané iku uga, ozon ing troposfer uga nyebapakenyebapaké rusakerusaké ing wit-witan, cetcèt, plastik kan kesehatanekesehatané manungsa.<ref name="internet1" />
 
==Rumus Kimia==
Ozon nduweninduwéni [[rumus kimia]] [[O3]], mehmèh padha rumus kimia [[molekul]] [[oksigen O2]] kanti salah siji [[atom oksigen]] luwih akehakèh. Ing suhu kamar ozon rup gas, terkondensasi ing [[suhu -122°C]] dadai zat cair kang wernanewernané biru. Ozon kang cair iki bakal mbeku utawa atos ing [[suhu -251,4°C]], wondenewondéné ing suhu sak dhuwuredhuwuré 100°C ozon kanti cepet bakal ngalami [[dekomposisi]].<ref name="internet1" />
 
Saka molekul [[O2]], nglewatingléwati reaksi. Ozon kang kabentuk bakal mbalekmbalék pecahdadipecah dadi molekul oksegenoksigen. Ing sajronesajroné alam, pambentukan lan [[destruksi]] ozon ana ing keadankeadaan seimbang, sahenggasahéngga kadar ozon ana ing keseimbangan dinamik. Kaloro reaksi iki sacara efektifèfèktif isa ngadangi sinar ''UV'' ekstrim lan ''UV-C'' sarta sebagian gedhegedhé sinar ''UV-B'' nganti tekan Bumi. Ikilah mekanismemékanismé alam kang nglindungi bumi lan kang mangggon ana ing jeronejeroné saka penyinaran''UV'' gelombang cendekcendèk kang mbebayani kanggo uripeuripé mahluk kang ana ing bumi. Kaloro reaksi iki uga ngakibatakengakibataké munggahemunggahé suhu kang ana sajrone ''stratosfer'' dibandingakedibandingaké suhu ing ''troposfer''.<ref name="internet1" />
 
==Bolongan Ozon==
Ing [[taun 1980]]an, para panaliti kang kerja ing [[antariksa]] ndeteksindetèksi ilange ozon sacara periodik ing sak duwureduwuré [[benua]] kasebut. kang dijenengi [[bolongan ozon]] iki, kabentuk ing wektu [[musim semi]] ing antarika lan terus-terusan nganti pira-pira wulan sakdurungesakdurungé kandel manehmanèh. Studi-studi kang dilakokedilakoké kanti balon ing keduwuran kang duwur banget lan [[satelit]]-satelit [[cuaca]] nuduhakenuduhaké yenyèn presentase ozon ssacarasacara sekbehansakabèhan ing antarika sebeneresebeneré terus mudun. panerbangan-panerbangan kang dilakokakedilakokaké sakwenesakwéné iki kang dilakokakedilakokaké kanggo neliti bab iki uga nuduhakenuduhaké asil kang padha.<ref> {{id}} . Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. [[ISBN 979-461-300-2]]</ref>
 
==Regulasi==
Ing [[taun 1987]], ditandatangani [[Protokol Montreal]], salah sijinesijiné perjabjenperjanjen kanggo nglindungi tumorapetumorapé lapisan ozon. [[Protokol]] iki sak banjure ''diratifikasi'' dening 36 [[negara]] kalebu [[Amerika Sarekat]]. Pelarangan total tumprapetumprapé panggunaan [[CFC]] taun 1990 diusulakediusulaké denningdéning komunitas [[eropa]] ing [[taun 1989]], kang uga disetujui deningdéning [[Presiden]] [[AS George Bush]]. Ing [[Desember]] [[1995]], luwih saka 100 negara setuju kanggo sacara bertahap ngendeg produksi [[pestisida metil bromida]] ing negara-negra maju. Bahan iki diperkirakakediperkirakaké isa ngakibatakengakibataké kurangekurangé lapisan ozon nganti 155 ing [[taun 200]]. ''CFC'' Ora diproduksi manengmanèng ing negara maju ing sekitar [[taun 1995]] lan dimandeggagesacardimandeggaké bertahapingsacar bertahap ing negara berkembang nganti [[taun 2010]]. [[Hidrofluorokarbon]] utawa [[HCFC]], kang luwiih sitik nyebapakenyebapaké rusakerusaké lapisan ozon ''CFC'', digunakakedigunakaké sementara minangka gantinegantiné ''CFC'', sahingga [[taun 2020]] ing negara maju lan 2016 ing negara berkembang. Kanggo ngerteni mudunemuduné ozon sacara global, ing [[taun 1991]] [[National Aeronautics and Space Administration]] ([[NASA]]) ngluncurake [[Satelit Peneliti Atmosfer]]. satelit kanti bobot 7 ton iki ngorbtngorbit ing keduwuran 600km kanggo ngukur variasi ozoning pira-pira keduwurann lan nyediakakenyediakaké gambaran jelas pertama babagnbabagan [[atsmofer]] ing duwur.<ref> {{id}} . Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. [[ISBN 979-461-300-2]]</ref>
 
==cathetan Sikil==
1.590

besutan