Kipo: Béda antara owahan

2.011 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:Kipo.jpg|thumb|Kipo]]
'''Kipo''' inggih punika salah satunggaling dhedhaharan tradisional [[Jawa]] khas [[Kota Gede]], [[Ngayogyakarta]], ingkang dipundamel saking [[wos]] [[ketan]].<ref name="internet 1">{{id}}[http://www.bilatour.com/2009/11/kipo-merupakan-makanan-khas-dari.html](dipunundhuh tanggal 14 Nopember 2012)</ref> Wujudipun kipo punika bunder alit-alit, agengipun boten langkung saking sanyari jempol tiyang diwasa. <ref name="internet 2">{{id}}[http://www.jogjatrip.com/id/107/kipo](dipunundhuh tanggal 14 Nopember 2012)</ref> Kanggé kulit bagéyan njawinipun dipundamel saking adonan [[glepung]] [[ketan]], déné isinipun dipundamel saking parutan [[klapa]] ingkang winastan entèn-entèn.<ref name="internet 3">{{id}}[http://www.pojokejogja.com/kipo-makanan-dari-ketan-yang-dipanggang-khas-kotagede/](dipunundhuh tanggal 14 Nopember 2012)</ref>
 
==Sajarah==
Kipo kaperang saking cekakan tembung 'iki opo' ingkang tegesipun ing basa [[Indonesia]] 'ini apa'. Kipo punika wujudipun alit, wernanipun [[ijo]], isi lebet ipun [[klapa diparut]] lan [[gula jawa]]. Kipo inggih dhedhaharan tradisional ingkang namung saged dipun panggihaken ing [Ngayogyakarta]] mliginipun [[Kotagede]].<ref name="internet 4">{{id}}[http://wisata.kompasiana.com/kuliner/2012/07/09/kipo-kuliner-sangat-aseli-dari-kotagede/](dipunundhuh tanggal 15 Nopember 2012)</ref>
 
==Bahan-bahan==
Bahan-bahan ingkang dipunginakaken kangge damel kulit kipo ing antawisipun inggih: <ref name="internet 5">{{id}}[http://www.wonosari.com/t1400-kue-khas-jogja-kue-kipo](dipunundhuh tanggal 16 Nopember 2012)</ref>
* 250 gram [[glepung]] [[ketan]]
* 150 ml [[santen]] panas
* 25 ml [[toya]] [[ron|godhong]] [[suji]] lan ron [[pandan]] utawi pewarna ijo
 
Dene kangge damel isi kipo, bahan-bahan ingkang dipun betahaken inggih punika:<ref name="internet 5"></ref>
 
* 150 gram [[klapa mudha> dipun parut dawa-dawa
* 50 ml toya
* 100 gram gendhis jawa
* 2 lembar ron pandan
* [[sarem|uyah]] sak cekapipun
 
==Cara Ndamelipun==
 
# Kangge isi. Gendhis jawa dipun godhog sesarengan kaliyan toya lan godhong pandan.
# Sasampunipun umub, klapa parut lan sarem dipun lebetaken.
# Lajeng dipun udheg ngatos rata. Menawi sampun saged dipun pisahaken.
# Glepung ketan dipun campur kaliyan santen panas sekedhik-sekedhik ngantos glepung ipun saged dipun bentuk.
# Lajeng dipun campur malih kaliyan toya godhong suji utawi pawarna ijem.
# Pendhet setengah cendhok adonan kulit lajeng dipun damel tipis-tipis.
# Menawi kulit ipun sampun dados, lajeng saged dipun lebetaken setengah cendhok [[teh]] adonan isi ing lebetipun.
# Menawi isi nipun sampun dipun lebetaken, lajeng pinggiripun kulit saged dipun rapetaken, dipun bentuk wujud separo buderan.
# Salajengipun, saged manasaken [[waja]] ingkang inggil ipun dipun ulesi godhong [[gedhang]].
# Adonan ingkang sampun dipun bentuk kala wau lajeng dipun dang ing nggilipun.
 
 
==Cathetan Suku==
 
[[Kategori:Panganan]]
[[Kategori:Jajanan pasar]]