Traktat Svalbard: Béda antara owahan

17 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Traktat ngengingi Spitsbergen''', utawi dipunsebat ugi '''Traktat Svalbard''', inggih punika prajanjén ingkang ngakoni kedaulatan [[Norwegia]] dhateng kepulauan [[Spitsbergen]] (sapunika dipunsebat [[Svalbard]]). Kedaulatan punika taksih ngalami watesan, lan boten sedaya hukum Norwegia berlaku. Traktat punika mendemiliterisasikake Svalbard. Sedaya ingkang tapak asta ugi pikantuk hak ingkang sami kangge nindakaké kagiyatan komersial (ingkang utami penambangan [[batu bara]]) ing kepulauan punika.
 
Prajanjen punika dipuntapak asta ing surya 9 Februari 1920 dening [[Amerika Serikat]], [[Denmark]], [[Perancis]], [[Italia]], [[Jepang]], [[Belanda]]<ref>On Dutch interest and historical claims see [[Hendrik Pieter Nicolaas Muller|Muller, Hendrik]], ‘Nederland’s historische rechten op Spitsbergen’, ''Tijdschrift van het Koninklijk Nederlandsch Aardrijkskundig Genootschap'' 2e serie, deel 34 (1919) no. 1, 94-104.</ref>, [[Norwegia]], [[Swedia]], lan [[Britania Raya]] (ugi dominion [[Irlandia]], [[Kanada]], [[Australia]], [[India]], [[Afrika Selatan]], lan [[Selandia Baru]]). Wonten pinten-pinten negari ingkang tapak astanipun pinten taun sasampunipun traktat berlakudipunginakaken. Uni Soviet tapak astanipun ing taun 1924, sawetawis [[Jerman]] lan [[Republik China|Cina]] ing taun 1925. Sapunika wonten langkung saking 40 ingkang tapak asta.
 
== Isi ==
*Norwegia kedah ngormati lan njagi lingkungan Svalbard.
*Sedaya penduduk lan perusahaan saking saben negari penandatangan traktat saged dados pendhudhuk lan gadhah hak kangge menangkap ikan, berburu, utawi nglampahi kgiyatan maritim, industri, penambangan, lan perdagangan. Penduduk Svalbard kedah ndherek hukum Norwegia, lan pemerentah Norwegia boten pikantuk bentenaken pendhudhuk adhedhasar bangsanaipun.
*Pasal 9 melarangboten ngeparengaken pembangunanpambangunan markas angkatan laut lan perbentengan ing Svalbard. Kepulauan punika ugi boten pikantuk dipunginakaken kangge keperluankeperlon perang. Sayektosipun, Svalbard boten sedaya dipundemiliterisasi.
 
== Penandatangan ==
317

besutan