Temulawak: Béda antara owahan

413 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
== Komponèn Rimpang Temulawak ==
 
* Pati 48.18% - 59.64% - mbantu prosès metabolisma lan fisiologi [[organ]] awak.<ref name="internet3"/>
 
* Protin 29.00% - 30.00%<ref name="internet3"/>
 
* Abu 5.26% - 7.07% <ref name="internet3"/>
 
* Serat 2.58% - 4.83% - sipaté tonik <ref name="internet3"/>
 
* Kurkumin 1.60% - 2.20% - nglancaraké prosès pencernaan ing badan <ref name="internet3"/>
 
* Minyak asiri 6.00% - 10.00% - ningkataké fungsi [[ginjel]] <ref name="internet3"/>
 
* Phelandren - nglancaraké prosès ngetokaké toksik ing sajeroné awak léwat banyu uyuh <ref name="internet3"/>
 
* Kamfer <ref name="internet3"/>
 
* Turmerol - mbantu prosès metabolisme <ref name="internet3"/>
 
* Borneol - mbalèkaké kasarasan awak amarga lara <ref name="internet3"/>
 
* Sineal <ref name="internet3"/>
 
* Xanthorrhizol <ref name="internet3"/>
 
 
* Ngudhunaké kolesterol
 
Kontèn kolagoga saka temulawak nduwèni mupangat kanggo ningkataké prodhuksi lan sèrèksi empedu sing kerjané kolekinetik lan koleretik, diéwangi kanthi ''kerja kolekinetik'' dilakokaké dening ''fraksi kurkuminoid'', déné ''kerja kolerotik'' dilakokaké dening komponèn saka fraksi minyak[[lenga atsiri]]. Kasilé kanthi ningkataké prodhuksi cairan empedu, mula partikel padhet ing kandhung empedu bisa kélong. Kahanan iki ngelongi kolik empedu, weteng kembung amarga gangguan metabolisme [[lemak]] lan ngudhunaké kadhar [[kolesterol]] getih sing dhuwur. <ref name="internet4">[http://temulawak.org/sifat-dan-kandungan-kimia-temulawak/ Sifat dan Khasiat]</ref>
 
* Kanggo kasarasan untu
 
Anthorrhizol sing kaandhut ing rimpang temulawak apik banget kanggo antimikroba lan antibakteri. Temulawak bisa digunakaké kanggo bèntèng pertahanan [[untu]]. Baktèri-baktèri kayata ''streptococcus'', ''actinomyces viscocus'' lan ''porphyromonas gingivalis'' sing gawé kroposé untu bisa dipatèni nganggo ekstrak temulawak.<ref name="internet5">[http://iklanpos.co.id/?p=4838 Manfaat Temulawak untuk Kesehatan]</ref>
 
* Nyegah lara ''Osteoarthtritis''
Osteoarthtritis yaiku saya tipisé [[sendi]] amarga mudhuné nilai glukosamin dan kandroitin ing balung enom sing bisa njalaraké radang sendi. Lara iki padatan nyerang wong sing wis tuwa (lansia). Temulawak bisa nyegah radang sendi amarga nduwèni èfèk anti inflamasi.<ref name="internet5"/>
 
* Kanggo kulit
 
Kandhutan minyak atsiri ing temulawak bisa ngilangaké flèk-flèk ireng ing rai lan njaga elastisitas [[kulit]]. Temulawak bisa nyegah thukulé kukul (jerawat) lan uga bisa ngresiki ''noda'' [[ireng]] ing kulit rai amarga kukul mau.<ref name="internet5"/>
 
* Nyegah manéka werna lelara
 
Temulawak uga nduwèni khasiat kanggo nambani manéka werna lelara, kayata [[hépatitis]], bebelen(sembelit), mèncrèt (diaré), [[liver]], radang [[ginjel]], [[maag]], [[asma]], ambeien, rematik, lan pegel linu.<ref name="internet5"/>
 
* Nambah nafsu mangan
1.502

besutan