Moluska: Béda antara owahan

21 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: Nyingkiraké diq:Mollusca (deleted))
'''Moluska''' (filum '''Mollusca''', saka [[basa Latin]]: ''molluscus'' = empuk) minangka [[kéwan]] [[blastosel|triploblastik]] [[selom]]ata sing awaké empuk. Jroning filum iki kalebu kabèh kéwan empuk mawa cangkang utawa ora, kayadéné manéka jinis [[Gastropoda|siput]], [[kiton]], [[Bivalvia|kerang-kerangan]], sarta [[Cephalopoda|cumi-cumi lan kerabaté]].
 
Moluska minangka [[filum]] paling gedhé kaloro jroning krajan [[kéwan]] sawisé filum [[Arthropoda]]. Wektu iki dikira-kira ana 75 èwu jinis, ditambah 35 èwu jinis jroning wangun [[fosil]]. Moluska urip ing [[segara]], [[banyu tawatawar]], [[payau]], lan [[dharat]]. Saka palung bawana ing segara nganti pagunungan sing dhuwur, malah uga gampang tinemu ing saubengé [[omah]].
 
Moluska disinaoni jroning cawang [[zoologi]] sing disebut '''malakologi''' (''malacology'').
 
== Ciri awak ==
 
=== Strukur lan fungsi awak ===
Tubuh hewan ini terdiri dari tiga bagian utama, yaitu [[kaki]], [[badan]], dan [[mantel (hewan)|mantel]].
 
[[Sistem saraf]] moluska dumadi saka cincin saraf sing nduwèni [[esofagus]] kanthi serabut saraf sing nyebar. Sistem pancernaané pepak, dumadi saka [[cangkem]], [[esofagus]], [[lambung]], [[usus]], lan [[anus]].