Foton: Béda antara owahan

20 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: ru:Фотон artikel pinilih)
[[Gambar:Military laser experiment.jpg|275px|thumb|right|Foton kang dipancarake ing berkas koheren [[laser]]]]
 
'''Foton''' yaiku [[partikel elementer]] ana ing fenomena [[elektromagnetik]].<ref name="Lewis1926">{{cite journal | last=Lewis | first = GN | authorlink = Gilbert N. Lewis | title = The conservation of photons|journal = [[Nature (journal)|Nature]] | year = 1926 | volume = 118 | pages = 874–875}}</ref> Biasane foton dianggep sing ngawa [[radiasi]] elektromagnetik, kaya cahya, gelombang radio, lan [[Sinar-X]].<ref name="Lewis1926"/> Foton beda karo partikel [[elementer]] liyane kaya [[elektron]] lan [[quark]], merga foton ora duwe bobot lan ana ing ruang vakum foton bisa obah karo kecepatan cahya, ''c''.<ref name="Lewis1926"/> Foton duwe sifat gelombang lan partikel ("[[dualisme gelombang-partikel]]").<ref name="Lewis1926"/> Ana ing [[fisika|ilmu fisika]], [[Foton]] (saka [[basa Yunani]] φως, ykang tegese ''cahaya'') yaiku [[kuantum]] saka [[medan elektromagnetik]] lan salah siji [[partikel dasar]] kang disinauni ing [[elektrodinamika kuantum]] (QED, Inggris: ''Quantum Electrodynamics'') bagian paling tua saka [[Model Standar]] [[fisika partikel]].<ref name="Lewis1926"/> Awujud gelombang, siji foton tunggal nyebar ana ing kabeh ruang lan nuduhake fenomena gelombang kaya [[pembiasan]] lensa lan [[interferensi]] destruktif nalika gelombang dipantulake lan musnahake siji karo sijine<ref name="Lewis1926"/>Dadi partikel, foton mung bisa interaksi karo materi mindahke energi sakjumlah:
 
:<math>E = \frac{hc}{\lambda}</math>,
 
tegese yaiku <math>h</math> yaiku konstanta Planck, <math>c</math> yaiku laju cahaya, lan <math>\lambda</math> yaiku dawa gelombange.<ref name="foton=">{{cite book | title = The Neutrino, Ghost Particle of the Atom | author = Isaac Asimov | publisher = Doubleday | year = 1966 }}</ref><ref>{{cite book | title = The Universe From Flat Earth To Quasar | author = Isaac Asimov | publisher = Avon Books | year = 1968 | isbn = | url = }}</ref>
Sakliyane energi partikel foton uga nggawa [[momentum]] lan duwe [[polarisasi]].<ref name="foton="/> Foton matuhi hukum [[mekanika kuantum]], kang tegese yaiku besaran-besaran saka foton sering ora bisa diukur kanthi pas.<ref name="foton="/> Biasane besaran-besaran sak foton dijabarake dadi [[probabilitas]] ngukur [[polarisasi]], [[posisi]], utawa [[momentum]].<ref name="foton="/> Tuladhane yaiku foton kang bisa ngeksitasi salah siji [[molekul]], sering ora bisa ngramalake sakdurunge, molekul endi kang arep kena reksitasi.<ref name="foton="/>
 
== Cathetan Suku ==