Matsya: Béda antara owahan

193 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
referensi
(referensi)
(referensi)
Cariyos babagan Matsya saged dipunsemak wonten ing ''[[Matsyapurana]]'' saha ugi ''[[Purana]]'' sanesipun. Kacariyosaken nalika Raja [[Waiwaswata Manu|Satyabrata]] (ingkang langkung kawentar kanthi minangka [[Waiwaswata Manu]]) mijiki astanipun wonten ing lepen, wonten iwak alit wonten astanipun saengga raja mangertos bilih [[iwak]] punika nyuwun pitulungan. Saengga belia mbekta [[iwak]] kasebut saha ndamelaken kolam alit kangge papan [[iwak]] kasebut. Ananing dangu-dangu [[iwak]] kasebut sangsaya ageng, ngantos kolamipun kebak. Pungkasanipun dipunpindahaken mring kolam ingkang langkung ageng. Kadadeyan kasebut kaambali malih, saengga belia sadar bilih [[iwak]] punika sanes iwak biasa. <ref name= " internet 2"> {{id}}[http://www.scribd.com/doc/83443170/10-Awatara](dipunundhuh tanggal 29 Oktober 2012)</ref>
 
Salajengipun kanthi upacara, dipunmangertosi bilih [[iwak]] punika minangka panjalmaning Dewa [[Wisnu]]. Wonten ing versi sanes, iwak punika dipunbekta wonten ing samudera. [[Iwak]] kasebut piyambak ngaturaken kabar bilih wonten ing bumi badhe kaadanan banjir ageng 7 dinten. Iwak kasebut nyuwun supados Raja damel [[bahtera]] ageng kangge nylametaken piyambakipun saking banjir ageng, saha ngisi bahtera kasebut kanthi maneka makhluk hidup ingkang saben jinising cacahipun setunggal pasang (jaler kaliyan estri, sarta mbekta obat-obatan, tetedhan, winih sedaya jinis tetuwuhan, saha ngajak [[Saptaresi]] (tujuh nabi). Iwak kasebut ugi nambahaken bilih sabibaripun banjir ageng, kasuwun supados bahtera kasebut dipuniket wonten ing tanduk sang iwak kanthi naga [[Basuki (naga)|Basuki]] minangka talinipun. Sabibaripun paring pesen, iwak ajaib wau lajeng ical. <ref name= " internet 3"> {{id}}[http://books.google.co.id/books?id=DY7v18r2ZnYC&pg=PA7&lpg=PA7&dq=matsya+awatara&source=bl&ots=h6qTIoG8Vy&sig=qYZ62GYffm-Z0x68CmFkIhvdciU&hl=id&sa=X&ei=gZmOUNS-IdDtrQfQtYH4Ag&ved=0CCkQ6AEwAjgK](dipunundhuh tanggal 29 Oktober 2012)</ref><ref name="buku 2">{{id}} Dharam Vir Singh (Alih Basa Dening I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''[[ISBN: 978-979-722-399-1]]. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref>
 
Miturut ''[[Matsyapurana]]'', setunggal atus taun salajengipun, ketiga ingkang ageng nglanda bumi. Kathah makhluk ingkang mati kirang pangan. Lajeng, langit dipunkebaki dening 7 jinis awan ingkang nyiramaken jawah. Kanthi cepet, tirta ingkang kasiramaken ngebaki darata ing bumi. Amargi [[Waiwaswata Manu]] sampun damel bahtera kados ingkang dipunsuwun dening [[awatara]] [[Wisnu]], saengga belia kaliyan para pangikutipun slamet saking bencana banjir.<ref name="buku 23">{{id}} I Ketut Sukartha, dkk. (2003). ''Agama Hindu untuk SLTP Kelas 3''[[ISBN: 979-571-020 6 (jilid 1)]]. Denpasar: Penerbit Ganeca Exact.</ref>
 
==Cathetan Sikil==