Pulo Florès: Béda antara owahan

486 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
referensi
(referensi)
(referensi)
[[Gambar:Pulo Flores.jpg|thumb|Pulo Flores]]
 
'''Flores''', saking basa [[Portugis]] ingkang ateges "[[kembang]]" kalebet wonten ing [[Provinsi]] [[Nusa Tenggara Timur]], [[Indonesia]].<ref>{{id}}[http://www.indonesia.travel/id/destination/444/flores](dipunundhuh tanggal 8 Oktober 2012)</ref> Flores kalebet wonten ing gugusan [[Kepulauan Sunda Kecil]] sareng kaliyan pulo [[Bali]] saha [[Nusa Tenggara Barat|Nusa Tenggara Kulon]], kanthi jembaring wewengkon kirang langkung 14.300 km². Penduduk wonten ing Flores, awit taun 2007, dumugi 1,6 yuta jiwa. Puncak paling inggil wonten ing [[pulo]] Flores inggih punika [[Gunung Ranakah]] (2350m) ingkang minangka [[gunung]] paling inggil angka kalih wonten ing [[Nusa Tenggara Timur]], sasampunipun [[Gunung Mutis]], 2427m wonten ing [[Timor Barat]]. Pulo Flores kaliyan [[Pulo Timor]], [[Pulo Sumba]] kaliyan [[Kepulauan Alor]] minangka sekawan pulo paling ageng wonten ing [[Provinsi]] [[Nusa Tenggara Timur]] ingkang minangka salah satunggaling [[provinsi]] kepuloan ing [[Indonesia]] kanthi 566 [[pulo]]. Flores, kanthi jembar wewengkon , cacahing warga sarta sumber daya (alam ewadéné manungsanipun) ingkang sampun nyekapi, sakmenika tembé nyiapaken dados [[provinsi]] pemekaran ing [[Nusa Tenggara Timur]].<ref>{{id}}[http://www.nttprov.go.id/ntt_09/index.php?hal=wisflores](dipunundhuh tanggal 8 Oktober 2012)</ref>
 
Wonten ing sisih kilen saha wetan Pulo Flores wonten gugusan pulo alit. Ing sisih wetan wonten gugusan Pulo Lembata, Adonara saha Solor, déné ing sisih kilén wonten gugusan [[Pulo Komodo]] saga Rinca. ing sisih kilén pulo Flores, sabibaripun gugusan [[pulo]]-[[pulo]] alit kasebut, wonten [[pulo Sumbawa]] ([[Nusa Tenggara Barat]]), déné ing sisih wétan sabibaripun gugusan [[pulo]]-[[pulo]] alit kasebut, wonten kepulauan Alor. Ing sisih tenggara wonten [[pulo Timor]]. Ing sisih barat daya wonten [[pulo Sumba]], Ing sisih kidul wonten [[laut Sawu]], ing sisih lér, ing sebrang [[Laut Flores]] wonten [[Pulo Sulawesi]].<ref>{{id}}[http://krisbheda.wordpress.com/kalender-budaya-ntt/](dipunundhuh tanggal 8 Oktober 2012)</ref>
 
Suku bangsa Flores inggih punika minangka campuran etnis antawising Melayu, Melanesia, saha Portugis. Amargi nate dados Koloni Portugis<ref>{{id}}[http://sejarah.kompasiana.com/2012/04/06/flores-dan-timor-leste-jajahan-portugis-ini-bukti-sejarahnya-447764.html](dipunundhuh tanggal 8 Oktober 2012)</ref>, saéngga interaksi kaliyan kabudayan Portugis kraos sanget wonten ing kabudayan Flores, saking genetik, agama, saha budaya.<ref>{{id}}[http://krisbheda.wordpress.com/kalender-budaya-ntt/](dipunundhuh tanggal 8 Oktober 2012)</ref>
 
Suku bangsa Flores inggih punika minangka campuran etnis antawising Melayu, Melanesia, saha Portugis. Amargi nate dados Koloni Portugis<ref>[http://sejarah.kompasiana.com/2012/04/06/flores-dan-timor-leste-jajahan-portugis-ini-bukti-sejarahnya-447764.html]</ref>, saéngga interaksi kaliyan kabudayan Portugis kraos sanget wonten ing kabudayan Flores, saking genetik, agama, saha budaya.
 
== Administrasi ==
Flores minangka bageyan saking [[provinsi]] [[Nusa Tenggara Timur]]. [[Pulo]] punika kaperang dados wolu [[kabupaten]]; saking kilén tumuju wétan kados punika: Manggarai Barat kanthi ibukota Labuan Bajo, Manggarai kanthi ibukota Ruteng, Manggarai Timur kanthi ibukota Borong, Ngada kanthi ibukota Bajawa, Nagekeo kanthi ibukota Mbay, Ende kanthi ibukota Ende, Sikka kanthi ibukota Maumere,Flores Timur kanthi ibukota Larantuka, saha kabupaten lembata kanthi ibukota lewoleba.<ref>{{id}}[http://travelingluck.com/Asia/Indonesia/Nusa+Tenggara+Timur/_1644745_Pulau+Flores.html](dipunundhuh tanggal 8 Oktober 2012)</ref>
 
== Geografi ==
 
Flores kagungan manéka [[gunung]] berapi aktif saha mati, kalebat Egon, Ilimuda, Lereboleng, Lewotobi, sarta ile Ape (lembata)<ref>{{id}}[http://travelingluck.com/Asia/Indonesia/Nusa+Tenggara+Timur/_1644745_Pulau+Flores.html](dipunundhuh tanggal 8 Oktober 2012)</ref>
 
== Cathetan Suku ==
{{reflist}}
* http://krisbheda.wordpress.com/kalender-budaya-ntt/
* http://travelingluck.com/Asia/Indonesia/Nusa+Tenggara+Timur/_1644745_Pulau+Flores.html
* http://www.nttprov.go.id/ntt_09/index.php?hal=wisflores
 
[[Kategori:Pulo ing Indonésia]]