E=mc²: Béda antara owahan

591 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
[[Albert Einstein]] nyimpulaké [[formula]] iki didasaraké saka pangamatanné ning taun [[1905]] ngamati [[obyek]] kang obah lan ng[[laju]] nyedhaki laju cahaya. Kesimpulan kang kondhang diolihaké saka pangamatan iki, menawa massa [[barang]] asliné kuwi [[ukuran]] saka [[kandungan energi]] barang kuwi dhewe. Sawaliké, pepadhanan kang dimaksud ngisyarataké menawa kabeh energi kang ana neng [[sistem tertutup]] mengaruhi massa diam saka [[sistem]].
 
:<math>\mathrm{Energi} = \mathrm{Massa}\,\times\,(\mathrm{laju\ cahaya\ sakjeronédalam\ vakum})^2</math>
 
Miturut pepadhanan iki, gunggungé [[maksimum energi]] kang "bakal ditemukaké" saka obyek kanggo nglakoni [[kerja aktif]] yakuwi massa obyek dikali kuadrat saka laju cahaya.
 
Rumus iki uga digunakaké kanggo ngukur gedhené energi kang dikasilaké ning [[reaksi nuklir]]. Perubahan massa [[isotop]] sadhurungé lan sawisé reaksi nuklir diitung. Gunggungé massa kang ilang sawisé reaksi nuklir (''Δm'') dipingaké karo kuadrat kecepatan cahaya, kasilé padha karo [[energi]] kang diuculaké nalika reaksi nuklir kasebut.
 
:<math>n^1_0 + X_N^A \rightarrow Y_N^B + Energi(\Delta m) \!</math>
2.246

besutan