Inti Atom: Béda antara owahan

498 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tanpa ringkesan besutan
Tanpa ringkesan besutan
== Penampakan nuklir ==
 
Inti atom (DNA) kuwi ana proton lan neutron, neutron kuwi sing paling kenceng. [[Gaya elektromagnet]] kang nyebabakaké kaya arus ([[muatan]]), nyeegah proton mbentuk ikatan tanpa neutron (gaya elektromagnetik kasebut bakal ngremukaké inti nuklir - ikatan tanpa neutron). Nalika neutron lan proton ana ing jarak kang cedhak banget, ditahan dening [[gaya nuklir kang kuwat]]. Gaya nuklir kuwat iki luwih kuwat menawa dibandingaké karo [[gaya gravitasi]] utawa dibandingaké karo gaya elektromagnet, ananging gaya nuklir kang kuwat iki namung bisa ditemoni menawa jaraké cedhak banget (bedha karo hukum gaya gravitasi lan elektromagnet kang duweni jangkauan kang ora bisa diitung) ora bisa dirasakaké ning kauripan sadina-dinané. [[Hidrogen]] yakuwi unsur kang ora duweni neutron sakjeroné inti; inti hidrogen namung 1 proton. Wujud stabil saka [[helium]], unsur paling enteng, duweni 2 proton lan 2 neutron. Gedhené unsur ringan stabil nalika duweni neutron lan proton kang jumlahé padha, ananging luwih abot utawa gedhené unsur, dheweké bakal mbutuhaké luwih akeh neutron supaya bisa tetep nggabung dadi siji.
2.246

besutan