Candhi Gedhong Sanga: Béda antara owahan

1.627 bèt wis dibusak ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
{{inuseuntil|23 Pebruari 2013}}
{{coord|7.210290|S|110.342010|E|source:frwiki_region:ID|format=dms|display=title}}
[[Gambar:Gedong songo.jpg|200px|thumb|Candhi Gedhong Sanga]]
 
[[Gambar:Gedong songo.jpg|200px|thumb|Candhi250px|right|Candi GedhongGedong SangaSongo]]
'''Candhi Gedhong Sanga''' kuwi salah sawijining [[candhi]] kang ana ing [[Jawa Tengah]], tepate ana ing [[Ambarawa, Semarang|Kecamatan Ambarawa]], [[Kabupatèn Semarang]], [[Jawa Tengah]], pernahé ing lèrèng [[Gunung Ungaran]],[[koordinat]] 110 derajat20'27'' BT lan 07 derajat14'3'' LS.
'''Candi Gedong Songo''' yaiku jeneng salah sawijining komplek bangunan [[candi]] peninggalan budaya [[Hindu]] kang anan ing désa [[Candi, Bandungan, Semarang|Candi]], [[Bandungan, Semarang|Kecamatan Bandungan]], [[Kabupaten Semarang]], [[Jawa Tengah]], [[Indonesia]] tepaté ing lèrèng [[Gunung Ungaran]].
<ref name="internet1">{{id}}[http://discover-indonesia.com/central-java/candi-gedhong-sanga/ Gedhong sanga]</ref> Candhi Gedhong Sanga iku saka tembung ''gedhong'' kang tegesé [[omah|umah]], lan tembung ''sanga'' kang tegesé [[sanga]] (cacah sanga), yaiku sanga omah déwa (''sembilan rumah déwa'').<ref name="internet1"/>
Kompleks candi iki dibangun ing abad ke-9 Masèhi. Gedhong Songo asal saka bahasa Jawa, “Gedhong” kang artiné omah utawa bangunan, “Songo” artiné sembilan. Dadi arti kata Gedongsongo yaiku sanga(kelompok) bangunan<ref name="internet 1">{{id}} [http://seputarsemarang.com/candi-gedong-songo-7342/ www.seputarsemarang.com: Candi Gedong Songo] (diunduh tanggal 18 Oktober 2012)</ref>.
 
Candi-candi kang ana ing [[Gunung Ungaran]] iki diyakini kanthi Candi [[Hindu]] amarga ditemuaké arca-arca Hindu kang ana ing jero lan sekitar lokasi candi. Diantararca-arca iku yaiku arca Ciwa Mahadewa, Ciwa Mahaguru, Ganeca, Durga Mahisasura Mardhini, Nandi Swara, Mahakala lan Yoni kang ana ing bilik candi. Keistimewaan liya ing candi Gedhong Songo yaiku ana arca gajah ing posisi jongkok ing sikil Candi Gedong III, lan Yoni ana ing bentuk persegi panjang ing bilik Candi Gedong I<ref name="internet 2">{{id}} [http://www.navigasi.net/goart.php?a=bucagdsn www.navigasi.net: Artikel: Budaya - Candi Gedongsongo] (diunduh tanggal 18 Oktober 2012)</ref>.
 
Miturut [[sajarah]], candhi iku dijenengi kanthi Candhi Gedhong Sanga amarga cacahé sanga, candi kasebar ana ing kupenge [[gunung]] kuwi.
<ref name="internet2">{{id}}[http://teamtouring.net/mendaki-tingkatan-candi-gedongsongo.html Gedhong sanga]</ref> Mapané candhi siji karo candhi liyané kasebar-sebar, jaraké lumayan adoh.<ref name="internet2"/> Nanging, jarak iku ora dadi perkara kang ndadèkaké awak sayah, amarga pemandangan ing sekitar candhi, kayata wit-witan kang ijo, gunung lan bukit-bukit kang gawé segering mripat. <ref name="internet2"/>
 
== Gambar-gambar ==
Ing Candi Gedhong Songo, dicepakaké jaran kanggo para [[wisatawan]] supaya bisa dingge kendaraan mlaku-mlaku muteri lokasi [[candhi]] sahingga wisatawan mboten pegel lan kesel amargi mlampah muteri candhi .<ref name="internet3">{{id}}[http://www.myminicooper.net/video/xVyH2c5B5ks_candi-gedhong-songo--/ Gedhong sanga]</ref> Ing kana uga ana papan kanggo padusan, yaiku padusan [[banyu]] panas, kang cocog kanggo ngilangaké rasa ngantuk, sayah, lan uga dipercaya bisa nambani [[panyakit]] .<ref name="internet3"/> Ing kana uga ana warung sing bisa kanggo papan lèrèn sinambi ngombé lan dhahar.<ref name="internet3"/>
<gallery>
[[Gambar:GedungSongo - Indonesia 4.jpg|thumb|200px|GedongGambar Songo]]candi
Gambar:GedungSongo - Indonesia 3.jpg|Gambar candi lagi
Gambar:GedungSongo - Indonesia 5.jpg|Pemandangan
Gambar:GedungSongo - Indonesia 1.jpg|Pemandangan lain
Gambar:GedungSongo - Indonesia 2.jpg|Pemandangan lagi
</gallery>
 
== CandhiCathetan HindhuSuku ==
<references/>
Candhi Gedhong Sanga kuwi kalebu kelompok candhi [[Hindhu]].<ref name="internet4"/> Katitik saka [[arca]] lan [[rèlièf]] kang mapan ana ing bangunan candi.<ref name="internet4"/> Kayata arca [[Ciwa Mahadéwa]], [[Ciwa Mahaguru]], [[Ganéca]], [[Durga Mahisasuramardhini]], [[Nadiswara]] lan [[Mahakala]] lan [[Yoni]] kang ana ing bilik candhi.<ref name="internet4"/> Kaistiméwaané saka candhi gedhong sanga antarané yaiku anané arca [[gajah]] kang posisi njerum ing sikil candhi gedhong III, lan Yoni kang bentuké persegi dawa kang ana ing bilik candhi gedhong I.<ref name="internet4"/>
[[Gambar:GedungSongo - Indonesia 4.jpg|thumb|200px|Gedong Songo]]
== Jarak ==
Jarak kang perlu dilakoni butuhaké wektu 40 menit saka Kabupaten [[Ambarawa]] kanthi dalan kang nanjak, lan miringé nganti 40 derajat. <ref name="internet4">{{id}}[http://cityguide.kapanlagi.com/malang/wisata/1200-candi-singosari.html Jarak]</ref> Lokasi candhi uga bisa dilakoni kanthi wektu 10 menit saka [[obyek wisata Bandungan]].<ref name="internet4"/> Ing ngisor iki daftar jarak tumuju candhi.<ref name="internet4"/>
 
== Pranala Luar ==
#Gedong Songo - [[Ungaran]] : 25 km,
# [http://teamtouring.net/mendaki-tingkatan-candi-gedongsongo.html Candi Gedongsongo]
#Gedong Songo - [[Ambarawa]] : 15 km,
# [http://seputarsemarang.com/candi-gedong-songo-7342 Candi Gedong Songo Semarang]
#Gedong Songo - [[Semarang]] : 45 km.<ref name="internet4"/>
# [http://cityguide.kapanlagi.com/malang/wisata/1200-candi-singosari.html Candi Gedong Songo di '''CityGuide.KapanLagi.com''']
 
{{DEFAULTSORT:Gedong Songo, Candi}}
== Tikèt ==
{{candhiarkeologi-stub}}
Tikèt mlebu: Déwasa/5 taun mendhuwur: Rp 6.000/uwong lan Rp 50.000/uwong kanggo Wisatawan manca.<ref name="internet5">{{id}}[http://seputarsemarang.com/candi-gedong-songo-7342 seputarsemarang.com]</ref>
{{KuilCandi Hindu IndonésiaIndonesia}}
Ing kana uga ana jasa numpak jaran kanggo kliling Candhi Gedhong Sanga.<ref name="internet5"/>
# Wisata Désa Rp 25.000 (Wisman Rp 35.000),
# Tumuju banyu Panas Rp 40.000 (Wisman Rp 60.000),
# Tumuju Candhi II Rp 30.000 (Wisman Rp 40.000),
# Pakèt candhi Sanga Rp 50.000 (Wisman Rp 70.000).<ref name="internet5"/>
 
[[enKategori:Candi Hindu|Gedong Songo]]
== Cathetan suku ==
[[Kategori:CandhiCandi ing Jawa Tengah|GedhongGedong SangaSongo]]
{{reflist}}
[[Kategori:Ambarawa, SemarangHindu]]
 
[[jv:Candhi Gedhong Sanga]]
 
{{candhi-stub}}
{{Kuil Hindu Indonésia}}
 
[[Kategori:Candhi ing Jawa Tengah|Gedhong Sanga]]
[[Kategori:Ambarawa, Semarang]]
 
[[en:Gedong Songo]]
[[fr:Gedong Songo]]
[[id:Candi Gedong Songo]]
[[nl:Gedong Songo]]
121

besutan