Amangkurat IV: Béda antara owahan

305 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
referensi
(artikel rintisan)
 
(referensi)
Nama aslinipun inggih punika Raden Mas Suryaputra, putra saking [[Pakubuwana I]] ingkang lair saking permaisuri Ratu Mas Blitar (keturunan Pangeran Juminah, putra [[Panembahan Senopati]] kaliyan Retno Dumilah putri Madiun).
 
Amangkurat IV kagungan putar-putra ingkang ing antawisipun dados tokoh-tokoh ingkang wigati, kadosta, saking permaisuri lair [[Pakubuwana II]]]]<ref name="internet 1">[http://jogjanyadita.blogspot.com/2008/09/amangkurat-iv-leluhur-raja-jawa.html]</ref> pendiri keraton [[Surakarta]],saking selir Mas Ayu Tejawati lair [[Hamengkubuwana I]] raja kapisanan ing [[Yogyakarta]], lan saking selir Mas Ayu Karoh lair [[Arya Mangkunegara]], bapa saking [[Mangkunegara I]].
 
=Kadadosan saking Pangangkatanipun==
 
Pangeran Arya Dipanegara inggih punika putra [[Pakubuwana I]] ingkang lair saking selir. Nalika taun [[1719]] piyambakipun dipunparingi tigas nangkep Arya Jayapuspita, pemberontak saking [[Surabaya]] (rayi Adipati Jangrana). Mireng warta sédanpun sang bapa ingkang dipunlajengaken kanthi pengangkatan Amangkurat IV minangka raja énggal dadosaken Dipanegara boten purun kondur ing Kartasura..<ref name="internet 2">[http://www.kerajaannusantara.com/id/surakarta-hadiningrat/sejarah]</ref>
 
Arya Dipanegara lajeng ngangkat piyambakipun dados raja kanthi gelar Panembahan Herucakra ingkang jumeneng ing [[Madiun]]. Piyambakipun gabung kaliyan kelompok Jayapuspita ingkang dumunung ing [[Mojokerto]]. Sesarengan, nyusun pemberontakan tumrap Amangkurat IV ingkang angsal dhukungan saking VOC.
Pangeran Blitar lajeng mbangun malih kutha Karta (bekas istana Mataram jaman Sultan Agung). Piyambakipun ngangkat piyambakipun dados raja kanthi gelar Sultan Ibnu Mustafa Paku Buwana, lan kerajaanipun dipunsebut Mataram Kartasekar.
 
Pakdhé Amangkurat IV, inggih punika Arya Mataram ugi ninggalaken Kartasura pinuju [[Pati]] ing pundi piyambakipun ngangkat piyambakipun dados raja ing mrika.<ref name="internet 3">[http://wongwedoknusantara.blogspot.com/2011/07/ratu-amangkurat.html]</ref>
 
==Akhir Pamaréntahan==