Situs Candhi Batujaya: Béda antara owahan

547 bèt wis dibusak ,  7 taun kepungkur
c
r2.7.2+) (Bot: Ngowah en:Batujaya Archaeological Site dadi en:Batujaya
c (r2.7.2+) (Bot: Ngowah en:Batujaya Archaeological Site dadi en:Batujaya)
[[Gambar:Candi Batujaya.jpg|thumb|Candi Jiwa di situs PercandianCandhi Batujaya]]
{{inuseuntil|23 Februari 2012}}
[[Gambar:Candi Batujaya.jpg|thumb|Candi Jiwa di situs Percandian Batujaya]]
'''Pecandhèn Batujaya''' yaiku sawijing komplèk sisa-sia candhi-candhi [[Buddha]] kuna kang ana ing Kecamatan [[Batujaya, Karawang|Batujaya]] lan Kecamatan [[Pakisjaya, Karawang|Pakisjaya]], Kabupatèn [[Karawang]], Provinsi [[Jawa Barat]]. Situs iki disebut Pecandhèn amarga kasusun saka sekumpulan candi kang tersebar ing pirang-pirang titik.
 
'''Situs Candhi Batujaya''' iku situs peninggalan agama [[Buddha]] kuna yaiku saking abad awal [[Masehi]] ing [[kecamatan Batujaya, Karawang|kecamatan Batujaya]] lan sebageyan ing [[kecamatan Pakisjaya, Karawang|kecamatan Pakisjaya]], [[kabupatèn Karawang]], provinsi [[Jawa Kulon]]. Situs iki ditemokaké taun 1984 dening tim arkeologi Fakultas Ilmu Budaya [[Universitas Indonesia|UI]].
== Arsitèktur ==
Candhi peninggalan kerajaan [[Tarumanagara]] (antara abad ke-4 lan ke-5) arupa candi-candi ing Batujaya iki nyatane kasusun saka batubata. Ndelok saka kondisi geografisé, situs Batujaya ana ing daérah [[panté]], adoh sakagunung api kang ngasilaké batuan andesit. Bata kang digunaaké ing pembangunan komplé iki nganggo bahan utama awujud tanah liat lan kanggo cmpuran ditambahan sekam utawa kulit [[pari]] kanti pembakaran nganti 800 derajat celcius<ref name="internet 1"> {{id}} [http://www.tempo.co/read/video/2012/07/18/462/Situs-Batujaya--Candi-Agama-Budha-Tertua-di-Pulau-Jawa www.temp.co: Situs Batujaya : Candi Agama Budha Tertua di Pulau Jawa] (diunduh tanggal 19 Oktober 2012) </ref>.
 
Candhi-candhi ing situs iki nambah temuan candhi sing ditemoaké ing wilayah Jawa Kulon (sedurungé wis ditemokaké [[Candhi Cangkuang]] ing [[kecamatan Leles, Garut|kecamatan Leles]], [[kabupaten Garut]]). Candhi ing Batujaya iki uga dadi candhi watu bata paling tuwa sing ditemoaké.
== Lokasi ==
Nalika iki, komplèks Candhi Batujaya arupa area sawah lan pemukiman penduduk. Sebagéan gedhé bangunan purbakala ing lokasi kasebut isih kependhem ing lemah dhuwur. Nganti pertengahan tahun2004 penggalian lan penelitian ing komplèks percandian ing Batujaya isih terus berlangsung ing ngisor pengawasan Tim Peneliti Situs Batujaya saka [[Universitas Indonesia]] <ref name="internet2> {{id}} [http://candi.pnri.go.id/jawa_barat/batujaya/batujaya.htm www.candi.pnri.go.id: Candi batujaya] (diunduh tanggal 19 Oktober) </ref>.
 
==Peninggalan==
Situs iki ketata saking [[candhi]]-candhi, uga ana struktur-struktur liya sing kemungkinan fondasi umah lan liyane sing jembare sekitar 5 km2. Wis ana sekitar 11 candhi sing ditemoake, antara liya [[Candhi Jiwa]], [[Candhi Blandongan]] lan [[Candhi Serut]]. Seliyane candhi iku uga ditemoake:
*[[Votive tablet, Batujaya|Votive tablet]]
*[[Fragmen prasasti, Batujaya|Potongan prasasti]]
*[[Manik-manik, Batujaya|Manik-manik]]
*[[Rangka menungsa, Batujaya|Rangka menungsa]]
*[[Fragmen tembikar, Batujaya|Potongan tembikar]]
*[[Fragmen terakota, Batujaya|Potongan terakota]] lan liya-liyane.
 
== Pranala Jobo njaba==
* [http://www.pikiran-rakyat.com/index.php?mib=news.detail&id=78462 Pikiran Rakyat: 24 Candi Terkubur di Karawang] diakses 15 Sep 2009.
==Referensi==
*Bambang Budi Utomo. 2004. ''Arsitektur Bangunan Suci Masa Hindu-Budha di Jawa Barat''. Kementrian Kebudayaan dan pariwisata, Jakarta. ISBN 979-8041-35-6
 
{{rintisan}}
[[Kategori:Arkeologi]] [[Kategori:Candhi ing Jawa Kulon]][[Kategori:Candhi ing Indonesia]] [[Kategori:Percandhian Batujaya]]
 
[[en:Batujaya]]
==cathetan suku==
[[fr:Site de Batujaya]]
<references/>
[[gl:Complexo de Batujaya]]
 
 
== Pranala Jobo ==
*Perpustakaan Nasional: ''[http://candi.pnri.go.id/jawa_barat/batujaya/batujaya.htm Candi Batujaya]''
*Kompas.com: ''[http://lipsus.kompas.com/ekspedisicitarum/read/2011/04/30/12574475/Batujaya.Sisa.Peradaban.Sungai.Purba Batujaya, Sisa Peradaban Sungai Purba]''; Sabtu, 30 April 2011, 12:57 WIB
*Inilah-Jabar: ''[http://www.inilahjabar.com/read/detail/1867724/candi-batujaya-karawang-bisa-masuk-warisan-dunia Candi Batujaya Karawang Bisa Masuk Warisan Dunia]''; Sabtu, 2 Juni 2012, 13:42 WIB
 
 
{{coor title dms|6|3|11.3|S|107|9|9.7|E}}
{{Candi Buddha Indonesia}}
 
{{Candi Buddha Indonesia}}
 
[[Kategori:Candi di Jawa Barat|Batujaya]]
[[Kategori:Candi Buddha]]
 
[[id:Percandian Batujaya]]
[[su:Situs Batujaya]]
61.582

besutan