Candhi Plaosan: Béda antara owahan

492 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (→‎Deleng Uga: ngrapekake sithik)
 
[[Gambar:Plaosan Temple.jpg|thumb|225px|Salah sawijining candhi Budha kembar utama Plaosan Lor, ing Kecamatan Prambanan, Klaten, [[Jawa Tengah]] saka dinasti [[Sailendra]] [[abad ke-9]] zaman [[Kerajaan Mataram Kuno]].]]
'''Candhi Plaosan''' yaiku sebutan kanggo komplèks [[candhi]] kang manggon ing [[Dukuh]] Plaosan, [[Desa]] [[Bugisan, Prambanan, Klaten|Bugisan]], [[Kecamatan]] [[Prambanan, Klaten|Prambanan]], [[Kabupaten]] [[Klaten]], [[Provinsi]] [[Jawa Tengah]], [[Indonesia]]. Candhi iki kira-kira 1 kilometer menyang arah timur-laut saka [[Candhi Sewu]] atawa [[Candhi Prambanan]]. Onone kemuncak stupa, arca Buddha, saha candhi-candhi perwara (pendamping/kecil) kang bentukané [[stupa]] nandaaké menawa candhi-candhi kasebut kagolong candhi [[Buddha]]. Komplèks iki dibangun [[abad ke-9]] dening Raja [[Rakai Pikatan]] lan [[Sri Kahulunan]] ing zaman [[Kerajaan Medang]], utawa saha dikenal kanthi jeneng [[Kerajaan Mataram Kuno]], kanggo bukti katresnanan Rakai Pitakan marang Pramudya Wardhani<ref name="internet 41">{{id}} [http://www.jogjatrip.com/id/1684/0 www.jogjatrip.com :CANDI PLAOSAN] (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)</ref> .
.
 
Candhi Plaosan iki nduwèni kaunikan dibandingake candhi liyanè, kayata: kaloro candhi kang kembar lan dasaran èmper kang alus. Candhi iki uga ono figur Vajrapani, Amitbha, lan Prajnaparamitha <ref name="internet 2">{{id}} [http://www.yogyes.com/id/yogyakarta-tourism-object/candi/plaosan/ www.yogyes.com:CANDI PLAOSAN - Candi Kembar di Yogyakarta] (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)</ref> . sakliyane iki, emper candi Plaosan luwih alus menawa dibandingake karo candi-candi liya kang dibangun ing masa kang pada. Hal kasebut salajenge munculake anggapan Candi Plaosan biyen difungsiake kanggo papan penyimpanan naskah-naskah kanonik gone para Pendeta Budha<ref name="internet 3">{{id}} [http://www.indonesiakaya.com/see/read/2012/12/03/1164/20009/1/Candi-Plaosan-Candi-Kembar-yang-Menakjubkan:Candi Plaosan, Candi Kembar yang Menakjubkan] (diunduh tanggal 13 februari 2013 )</ref> .
 
== Candhi Plaosan Lor ==
[[Gambar:Plaosan_Lor.JPG|thumb|225px|Candhi Plaosan Lor kang dumunung ing sisih lor wetan [[Candhi Prambanan]] ]]
Candhi Plaosan Lor nduwè 2 candhi utama kang duwur è 21 meter. Dawané témbok sing nglilingi candhi iku 50 mèter lan ambané 14 mèter.Ing témbok iku ana gambar [[Bodhisattva]], [[Kinnara]] lan dewi-dewi<ref name="internet 34">{{id}} [http://candidiy.tripod.com/plaosan.htm www.candidiy.tripod.com: CANDI PLAOSAN] (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)</ref> .
 
== Candhi Plaosan Kidul ==
Candhi Plaosan Kidul ono ing sak kidulè Candhi Plaosan Lor, kapisah saka dalan gedhè. Candhi utama ing candi Plaosan Kidul iki namung sisa runtuhanè. sing isih ngadheg namung candhi perwara<ref name="internet 45">{{id}} [http://candi.pnri.go.id/jawa_tengah_yogyakarta/plaosan/plaosan.htm www.candi.pnri.go.id :CANDI PLAOSAN] (diunduh tanggal 3 Oktober 2012)</ref> .
 
== Deleng Uga ==
121

besutan