Hera: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.7.1) (bot Menambah: war:Hera)
| Roman_equivalent = [[Juno]]
}}
'''Hera''' ([[basa Yunani]]: Ἥρα utawa Ἥρη) yaiku dewi pernikahan ana ing [[mitologi Yunani]].<ref name="hera1">[[Walter Burkert|Burkert]], hlm. 131.</ref> Hera kuwi mbakyu lan uga garwa saka [[Zeus]].<ref name="hera1"/> Hera yaiku putra saka [[Kronos]] lan [[Rea]] lan kalebu siji saka [[12 Dewa Olimpus]].<ref name="hera1"/> Ana ing [[mitologi Romawi]], Hera dihubungke karo [[Juno]].<ref name="hera1"/> [[Sapi]] lan [[merak]] yaiku kewan kang dikeramatake kanggo Hera.<ref name="hera1"/> Hera digambarake kaya dewi kang kebak hikmat.<ref name="hera1"/> Hera sering ditahtake lan dinobatake karo ''polos'' (mahkota awujud lingkaran kang mung dianggo dening dewi-dewi agung).<ref name="hera1"/> Hera terkenal karo sifate kang cemburuan lan pendendam, utamane marang selingkuhan lan anak-anak [[Zeus]].<ref name="hera1"/> Hera uga tau murka marang [[Pelias]] merga mateni wong ana ing kuil Hera<ref name="hera1"/>. Hera uga nate murka marang [[Paris (mitologi)|Paris]] kang ora milih Hera dadi putri paling ayu lan luwih milih [[Afrodit]] dadi putri kang paling [[ayu]].<ref name="hera1"/>
== Etimologi ==
[[Walter Burkert]] madakake jeneng Hera karo ''hora'' (‘ωρα, musim).<ref name="hera2">[[Walter Burkert|Burkert]], hlm. 131.</ref> Ana uga panemu kang nyatakaké yèn Hera kuwi mujudaké wujud feminin saka ''hērōs'' (‘ηρως, tuan).<ref name="hera2"/> Nanging [[John Chadwick]], pengurai [[Linear B]], negesake yen gegandhèngané Hera karo 'hero' kuwi ora cetha<ref>Chadwick, ''The Mycenaean World'' (Cambridge University Press) 1976:87.</ref> Ing Linear B dhewe, Hera disebut karo jeneng ''E-ra''.<ref name="hera2"/>