Iwak mujaèr: Béda antara owahan

2.684 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
r2.7.3rc2) (Bot: Nambahaké sv:Oreochromis andersonii
c (Bot: Nyingkiraké id:mujair (strongly connected to jv:Iwak mujaèr), en:Oreochromis mossambicus (strongly connected to jv:Iwak mujaèr))
c (r2.7.3rc2) (Bot: Nambahaké sv:Oreochromis andersonii)
{{inuseuntil|28 Februari 2013}}
{{gabung|Iwak mujaèr}}
{{Taxobox
| name = UlamIwak MujairMujaèr
| image= Oreochromis mossambicus by NPS.jpgJPG
| image_width = 250px
| regnum = [[Animalia]]
}}
 
Mujair menika salah satunggalinging jinis [[iwak]] saking [[toya]] tawar. Ulam menika asring dipun-konsumsi dening [[masarakat]]. Panyebaran alami ulam menika wonten ing ''perairan'' [[Afrika]] lan [[Indonesia]] ingkang kapisan dipunpanggihaken dening '''Pak Mujair'' wonten ing muara [[kali Serang]], [[Pante kidul]] [[Blitar]], [[Jawa Wetan]] nalika [[taun]] 1939. Dados namaning ulam menika adhedhasar tiyang ingkang manggihkane ulam menika.
 
'''Iwak mujaèr''' kalebu jinis iwak kang urip ing [[banyu]] kang tawa. Iwak iki uga diarani '''tilapia Mozambik''' utawa '''''Oreochromis mossambicus'''''. Iwak mujaèr asliné asalé saka Afrika sisih kidul lan iwak iki kalebu iwak ''[[tilapiine]] [[cichlid]]''. Iwak mujaèr populèr diingu kanggo [[aquakultur]] lan saiki bisa ditemokaké saindhenging donya ing dhaérah tropis lan subtropis. Iwak iki akèh dadi spesies invasif. Ing Afrika Kidul iwak iki diarani ''Blue Kurper''<ref>[http://www.bigbass.0catch.com/id8a.htm Big Bass]</ref> Iwak mujaèr biyasané diolah kanthi digawe [[masakan]].<ref name="buku2"/> Iwak mujaèr dimasak kanthi cara di[[goréng]], di[[godhog]], lan diwénéhi [[bumbu]]-bumbu kang khas saben [[dhaérah]].<ref name="buku2"/> Iwak iki urip kanthi alami ing perairan [[Afrika]] lan ing [[Indonésia]].<ref name="buku2"/><ref name="buku2"/>
 
== Iwak mujaèr ing Tanah Jawa ==
[[Kategori:iwak]]
Iwak mujaèr kang sepisanan ditemokaké karo [[Pak Mujair]] ing muara [[Kali Serang]] panté selatan [[Blitar]], [[Jawa Timur]] nalika taun [[1939]].<ref name="buku2"/> Sanajan isih dadi misteri kepriyé carané iwak iku bisa tekan muara cilik ing selatan [[Blitar]].<ref name="buku2"/> Iwak kang ditemokaké Pak Mujair banjur diarani Mujaèr kanggo ngenang jeneng wong kang nemokak iwak mujaer.<ref name="buku2"/>
Jeneng ilmiahé yaiku ''Oreochromis mossambicus'', ing [[bahasa Inggris]] dikenal kanthi jeneng ''Mozambique tilapia'',utawa kadhang-kadhang diarani ''Java tilapia''.<ref name="buku2">{{id}}[Soeseno, S. 1984. Perkenalkan: Ikan (Pak) Mujair. dalam ''Dari Kutu sampai ke Gajah''. PT Gramedia, Jakarta.]</ref>
 
== Deskripsi ==
Iwak mujaèr ukurané ora gedhé ya ora cilik. Iwak iki paling dawa ukurané [[40]] [[sentimeter|cm]].<ref name="buku1"/> Bentuk awaké trépés lan wernané [[ireng]] rada [[abu-abu]], utawa [[coklat]] rada [[kuning]]. <ref name="buku1"/>
Sirip ing gegeré (''dorsal'') nduweni kurang luwih [[15]]-[[17]] [[eri]] kang landhep lan [[10]]-[[13]] ''jari-jari'' yaiku eri kang pucuké empuk; lan sirip dubur (''anal'') kang duwéni eri cacahé [[3]] lan [[9]]-[[12]] jari-jari.<ref name="buku1"/>
Iwak mujaèr nduwéni toléransi tumprap kadar [[uyah]] utawa [[salinitas]], saéngga iwak mujaèr bisa urip ing [[banyu payau]].<ref name="buku1"/> Jinis iwak iki bisa thukul kanthi cepet, ananging sawie diwasa kabisan kanggo tambah gedhé bakal saya kurang.<ref name="buku1"/>
Iwak mujaèr bisa ng[[endhog]] nalika umuré kurang luwih 3 [[sasi]], lan sawisé iku bisa manak saben 1½ sasi.<ref name="buku1">{{en}}[ Kottelat, M.; A.J. Whitten; S.N. Kartikasari & S. Wirjoatmodjo. 1993. ''Freshwater Fishes of Western Indonesia and Sulawesi''. Periplus Edition (HK).]</ref>
 
 
== Chatetan suku ==
{{reflist}}
{{stub}}
 
[[Kategori:iwakIwak]]
 
[[af:Blou kurper]]
[[ar:البلطى النيلى الموزامبيقى]]
[[ca:Oreochromis mossambicus]]
[[de:Mosambik-Buntbarsch]]
[[dv:ފޫޓު މަސް]]
[[en:Oreochromis mossambicus]]
[[es:Oreochromis mossambicus]]
[[fr:Oreochromis mossambicus]]
[[id:Mujair]]
[[nl:Natalbaars]]
[[su:Mujaér]]
[[sv:Oreochromis andersonii]]
[[th:ปลาหมอเทศ]]
[[uk:Тиляпія мозамбікська]]
[[zh:罗非鱼]]
2.824

besutan