Pelé: Béda antara owahan

1.355 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
rerferensi
(artikel rintisan)
 
(rerferensi)
| nationalcaps(goals) = {{0}}92 {{0}}(95)
}}
'''Edison Arantes do Nascimento''' utawi ingkang asring dipunkenal kanthi nama '''Pelé''' ({{lahirmati||23|10|1940}}) inggih punika minangka [[legenda]] bal-balan donya ingkang asalipun saking [[Brasil]]. Sadanguning karieripun minangka pemain, Pelé kasil mbekta [[Brasil]] dados Juara Donya Bal-balan kaping 3, inggih punika nalika taun [[1958]] ing [[Swedia]], taun [[1962]] ing [[Chili]], lan taun [[1970]] ing [[Meksiko]]. Berkat kasuksesanipun kasebut, Brasil kagungan hak saking [[Piala Jules Rimet]]. Pelé pikantuk julukan ''O Rei'' utawi ''Sang Raja''.<ref>http://www.fifa.com/classicfootball/players/player=63869/index.html</ref>
 
Piyambakipun miyos wonten ing Três Corações, [[Minas Gerais]], [[Brasil]].
== Miyos ==
Pelé ingkang miyos ing Três Corações inggih punika putra pemain bal-balan ingkang main wonten ing Fluminense, Dodinho kaliyan Dona Celeste Arantes. Wiwitanipun dipunjeluk kanthi nama ''Dico'' ananging lajeng dipunjeluk minangka Pelé dening kanca-kancanipun ngrujuk wonten ing nama kiper Vasco da Gama ingkang minangka idolanipun, Bilé.
Pelé gesang wonten ing kemiskinan wonten ing [[Sao Paulo]]. Piyambakipun pados arta tambahan minangka pelayan ing kedai teh sakitaripun. Piyambakipun lajeng kagabung kaliyan klub lokal Bauru wiwit taun 1952 ananging Pelé boten kiyat mundhut septu bal. Piyambakipun lajeng main kanthi nalikaken koran bekas wonten ing samparanipun minangka sepatu, lan buah jeruk minangka balipun.<ref>http://www.imdb.com/name/nm0671446/</ref>
 
==Karier Klub==
===Santos===
 
Wonten ing taun [[1956]], Pelé ndhèrèk seleksi pemain bal-balan saking klub Santos, sawijining klub alit wonten ing njawi [[Sao Paulo]]. Pemandu bakat ingkang mirsani lajeng ngendika dhateng Presiden klub bilih laré 15 taun ingkang nama Pelé bakal dados pemain paling apik donya. Pelé lajeng miwiti debutipun wonten ing Santos tanggal [[7]] [[September]] [[1957]] damel 1 gol wonten ing kamenangan 7-1 nglawan [[Corinthians]] wonten ing tetandhingan eksebisi.<ref>http://www.360soccer.com/pele/</ref> Nalika liga dipunwiwiti, Pelé sampun pikantuk papan utama wonten ing tim senior Santos. Wonten ing akhir musim kompetisi Pelé medal minangka top scorer liga nalika umur 16 taun. Namung wonten ing wekdal ingkang singkat, Pelé lajeng dipundangu saperlu kagabung wonten ing skuat tim nasional Brasil. Sasampuning penampilanipun wonten ing Piala Dunia 1962, tim raksasa eropa kados Real Madrid, Manchester United lan Juventus wiwit ngincer piyambakipun. Ananging bab punika dipuncegah dening pamarentah Brasil kanthi ngendika bilih Pelé minangka baegyan saking harta karun negara lan boten dipunkeparengaken main bal-balan wonten ing njawi [[Brasil]].<ref>http://www.pele-sports.com/en/</ref>
 
== Cathetan Suku ==