Bathara Kala: Béda antara owahan

785 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
r2.7.1) (Bot: Nambahaké zh:卡拉 (梵文)
(+ digabungaké karo artikel Bathara Kala (karana wis ana))
c (r2.7.1) (Bot: Nambahaké zh:卡拉 (梵文))
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Wajangpop voorstellende Batara Kala TMnr 3582-69.jpg|thumb|Bathara Kala]]
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
'''Bathara Kala''' iku putra [[Sanghyang Manikmaya]]. Bathara iki kondhang ing [[ruwatan]] sing magepokan klawan [[wong-wong sukerta]]. Kanggo ngruwat kudu dianaké tanggapan [[wayang]] kulit [[Lakon Amurwakala]].
{{gabung|Bathara Kala}}
[[Gambar:Batara Kala.jpg|thumb|Batara Kala]]
 
== Tembung kala ==
Wonten ing ajaran [[agama]] [[Hindu]], '''Kālá''' ([[Sansekerta]]: कल) inggih punika putra Dewa [[Siwa]] ingkang dados [[Dewa (Hindu)|dewa]] panguwaosipun [[wektu]] (tembung ''kala'' saking basa [[Sanskerta]] ingkang tegesipun wekdal). Dewa Kala asring dipunsimbolaken mawi wujud [[raksasa]] ingkang arupa nggegirisi, boten kados [[Dewa (Hindu)|Dewa]]. Wonten ing [[filsafat Hindu]], Kala minangka simbol bilih sinten kemawon boten saged nglawan [[Karmaphala|hukum karma]]. Ewadene sampun wekdalipun nilar paken gesang ing donya, wekdal punika ugi "Kala" badhe mapag. Ewadene wonten ingkang kersa, badhe dipun brasta dening Kala. Saengga, Kala punika gadhah rupa ingkang nggegirisi, asipat meksa sedaya tiyang supados nurut kaliyan piyambakipun.
Kala nduwèni arti loro, yaiku:
* wektu
* déwa penasaran
 
== ReferensiLairé Bathara Kala ==
Kacaritaaké, Sanghyang Manikmaya lagi numpak [[Lembu Nandhini]] bareng [[Umayi]], garwané. Ing ndhuwur samodra, Manikmaya sedya lambang asmara, ananging Umayi ora gelem. Kama kang metu banjur tumiba ing samodra lan dadi raseksa. Raseksa iku terus urip lan gawéyané mangan iwak-iwak samodra.
Sukartha, I Ketut. 2003. ''Agama Hindu''. Penerbit: Ganeca Exact
 
[[Sanghyang Baruna]], panguwasa samodra, ngadhep [[Suralaya]] supaya raseksa mau disingkirké. Iba kagèté, jebul para déwa padha ora kuwawa nandhingi. Sing bisa ngalahaké yaiku ramané dhéwé, Manikmaya (Bathara Guru). Siyungé ditugel lan dadi keris Kalanadhah lan Kaladhita. Raseksa mau banjur diwènèhi jeneng ''Bathara Kala''. Kanggo gantiné, Kala diwènèhi wenang mangan wong-wong sing lair sukerta lan sing lali ing urip pradinan. Ing bathuké, Bathara Kala diwènèhi [[Rajah Kalacakra]]. Sapa sing bisa maca rajah mau ora bakal bisa dipangan Kala.
{{Hindu Dewa}}
 
== Kauripané ==
[[Kategori:Dewa Hindu]]
Bathara Kala urip bareng [[Durga|Bathari Durga]] ing kahyangan Setra Gandamayit. Dhèwèké sing nurunaké raja-raja buta (raseksa). Ing pedhalangan, Bathara Kala bisa dikalahaké déning [[Bathara Wisnu]]. Raseksa iki sembrono lan seneng ngrusak apa waé tanpa mikir dawa.
[[Kategori:Makhluk dalam mitologi Hindu]]
[[Kategori:Makhluk dalam mitologi Buddha]]
 
== Delengen Uga ==
[[jv:Bathara Kala]]
* [[Ruwatan]]
* [[Lakon Amurwakala]]
* [[Wong-wong sukerta]]
 
 
{{stub}}
 
[[Kategori:DewaParaga Hinduwayang]]
 
[[bjn:Sang Kala]]
[[en:Kāla (time)]]
[[jvid:BatharaBatara Kala]]
[[it:Kāla]]
[[ko:시간 (불교)]]
[[ru:Кала (время)]]
[[uk:Кала (час)]]
[[zh:卡拉 (梵文)]]
9.872

besutan