Candhi Singasari: Béda antara owahan

2.118 bèt wis dibusak ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(+referensi, +tembung)
(nambah sithik)
{{inuseuntil|2823 Pebruari 2013}}
[[Gambar:Candhi Singhasari.jpg|thumb|Candhi Singhasari]]
 
[[Gambar:Candi Singosari B.JPG|right|thumb|Candi Singosari]]
'''Candi Singhasari''' utawi "Candhi Singasari" utawi "Candi Singosari" inggih punika [[candi Hindu]] - [[Buddha]] tetinggalan bersejarah [[Kerajaan Singhasari]] ingkang umunung ing [[Desa Candirenggo]], [[Kecamatan Singosari]], [[Kabupaten Malang]], [[Jawa Timur]], [[Indonesia]].<ref name= "internet 1">{{id}}[
[[Gambar:Candi Singosari A.JPG|thumb|right|Arca Resi Agastya]]
http://www.indonesia.travel/id/destination/489/candi-singosari](dipunundhuh tanggal 4 November 2012)</ref>
'''Candi Singhasari''' utawi "Candhiutawa'''Candi Singasari"''' utawi "utawa'''Candi Singosari" inggih''' punikayaiku [[candi]] [[Hinduisme|Hindu]] - [[Buddhisme|Buddha]] tetinggalanpeninggalan bersejarahsejarah [[Kerajaan Singhasari]] ingkangkang umunungana ing [[Desa]] [[Candirenggo, Singosari, Malang|Candirenggo]], [[Singosari, Malang|Kecamatan Singosari]], [[Kabupaten Malang]], [[Jawa Timur]], [[Indonesia]].<ref name= "internet 1">{{id}}[
Candi Singosari ditemokaké sekitar awal abad 19, [[taun]] (1800-1850), déning wong [[Belanda]] kang jenengé [[Nicolaus Engelhard]], kanthi sebutan candi Menara amarga bentuké kaya menara, nanging penduduk sekitar njenengaké candi Singosari amarga papané ana ing Singosari, uga ana sebagéan wong kang nyebut Candirenggo, amarga papané ing Désa Candirenggo<ref name="internet 1">{{id}} [http://disbudpar.jatimprov.go.id/wisata/wisata-budaya/205-candi-singosari.html www.disbudpar.jatimprov.go.id: Candi Singosari] (diunduh tanggal 18 Oktober 2012)</ref> .
 
== Arsitèktur ==
Cara damel candhi Singhasari punika mawi sistem numpuk [[watu|selo]] [[andhesit]] mawi dhuwur ingkang sampun dipuntemtokaken, salajengipun kanthi ngukir saking nginggil dumugi ngandhap. [[Candhi]] punika dumunung ing wilyah [[Desa Candirenggo]], [[Kecamatan Singosari]], [[Kabupaten Malang]], (antawis 10km saking Kutha [[Malang]]) mapan ing lembah antawisipun Pegunungan [[Tengger]] kaliyan [[Gunung Arjuna]], 512 m saking nginggil [[laut]].[[Indonesia]].<ref name= "internet 2">{{id}}[
Bentuk bangunan Candi Singosari bisa diceluk istimewa, amarga candi iku kaya ta nduwé 2 tingkatan. Sebeneré bilik-bilik candi ana ing bagéan awak candi, ing Candi Singosari malah ana ing sikil candi. Bilik-bilik iku awalé uga ana ing jero arca yaiku ing sebelah lor isiné arca [[Durgamahisasuramardhini]], sisih wetan arca [[Ganesha]] lan ing bagéan kidul ana arca Resi Guru kang biasané dikenal kanthi sebutan Resi Agastya. Saiki namung ana arca Resi Agastya, arca liyané wés digawa menyang [[Leidan]] - [[Belanda]]. Arca resi Agastya ora digawa menyang [[Belanda]] amarga kondisiné wus rusak kang parah, saingga ora layak digawa kanggo hadiah penguasa negeri Belanda nalika iku<ref name="internet 2">{{id}} [http://www.navigasi.net/goart.php?a=bucasing www.navigasi.net: Artikel: Budaya - Candi Singosar] (diunduh tanggal 18 Oktober 2012)</ref> .
http://www.navigasi.net/goart.php?a=bucasing](dipunundhuh tanggal 4 November 2012)</ref>
 
== MiturutPranala Negarakertagamanjaba ==
* {{id}} [http://malangsite.net/wisata-sejarah-malang-candi-singosari/ Situs web tentang candi ini dan wisata lain di Malang]
* {{id}} [http://cityguide.kapanlagi.com/malang/wisata/1200-candi-singosari.html Candi Singosari di '''CityGuide.KapanLagi.com''']
 
== Cathetan Suku ==
Adhedhasar panyabutan wonten ing kitab [[Negarakertagama]] [[pupuh]] 37:7 saha 38:3 sarta [[Prasasti Gajah Mada]] kanthi tanggal 1351 M wonten ing komplek [[candhi]], [[candhi punika minangka papan "pendharmaan" kangge raja [[Singosari]] ingkang punkasan, Sang [[Kertanegara]], ingkang seda nalika taun [[1292]] amargi istana dipunserang dening tentara [[Gelang-gelang]] ingkang dipunpimpin dening [[Jayakatwang]]. Kiat praduga, bilih [[candhi]] punika mboten rampung anggenipun mbangun.[[Indonesia]].<ref name= "internet 3">{{id}}[
<references/>
http://disbudpar.jatimprov.go.id/wisata/wisata-budaya/205-candi-singosari.html](dipunundhuh tanggal 4 November 2012)</ref>
 
{{DEFAULTSORT:Singhasari, Candi}}
== Struktur saha pigunan bangunan ==
{{indo-sejarah-stub}}
 
{{arkeologi-stub}}
Komplek percandhian dumunung ing areal lahan natawis 200 m × 400 m sarta kasungsusn saking kathah [[candhi]]. Wonten ing sisih kilen laut komplek dumunun g sepasang [[arca]] ageng (inggilipun antawis 4 m, dipunsebut[[Dwarapala]]) saha posisi [[gada]] ngadhep ing ngandhap, punika nedahaken ewadene ingkang njagi punika raksasa, ananging taksih wonten raos katresnan tumrap sedaya makhluk sarta ungkapan sugeng rawuh dhumateng sedaya ingkang rawuh wonten ing papan punika. Saha posisi [[arca]] ingkang kados punika namung dipuntemokakan wonten ing [[Singhasari]], boten wonten ing kerajaan utawi [[candhi]] sanesipun. Wonten ing caketipun [[arca]] [[Dwarapala]] dumunung [[alun-alun]]. Bab punika nedahaken kathah praduga bilih [[candhi]] dumunung wonten ing komplek pusat [[kerajaan]].<ref name= "internet 4">{{id}}[http://www.eastjava.com/tourism/malang/ina/singosari-temple.html](dipunundhuh tanggal 4 November 2012)</ref> Papan dunungipun candhi Singhasari ingkang caket kaliyan kekalih [[arca]] lajeng dipungayutaken kaliyan ajaran [[Siwa]] ingkang nyebataken bilih dewa [[Siwa]] dunungipunwonten ing puncak [[Kailasa]] kanthi wujud [[lingga]], wates wetan dumunung gerbang kanthi [[Ganesha]] utawi [[Ganapati]] minangka panjaganipun, gerbang kilen kajaga dening [[Kala]] kaliyan [[Amungkala]], gerbang kidul kajaga dening [[Rsi]] [[Agastya]], gerbang ler kajaga dening Bathari Gauri. Amargi papan dunungipun candhi Singhasari ingkang caket sanget kaliyan kekalih [[arca]] kasebut ingkang wonten margi pinuju ing [[gunung Arjuna]], [[candhi]] punika dipunprakirakaken boten tebih saking kawontenanipun [[gunung Arjuna]] saha petapa ingkang wonten ing punca gunung nalika rumiyin.
{{bangunan-stub}}
Bangunan [[candhi]] utama kadamel saking watu andesit ngadhep kilen, jumeneng ing alas awujud bujur sangkar kanthi ukuran 14 m × 14 m saha inggilipun [[candhi]] 15 m. [[Candhi]] punika kathah ornamen, ukiran [[arca]], sarta [[relief]]. Wonten ing ruangan utama dumunung [[lingga]] saha [[yoni]]. Ugi wonten bilik-bilik sanes: ing sisih ler (rumiyin isinipun [[arca]] [[durga]] ingkang sampun ical), sisih wetan ingkang rumiyin isinipun [[arca]] [[Ganesha]], sarta sisih kidul ingkang wonten [[arca]] [[Siwa]]-Guru (Rsi Agastya). Wonten ing komplek [[candhi]] punika uga jumeneng [[arca]] [[Prajnaparamita]] ingkang sakmenika kasimpen wonten ing [[Museum Nasional Indonesia]] , [[Jakarta]]. [[Arca]]-[[arca]] sanesipun wonten ing Institut Tropika Kerajaan, [[Leiden]], [[Belanda]], kejawi [[arca]] Agastya.<ref name= "internet 5">{{id}}[http://umihabibah.com/candi-singosari-jejak-dinasti-penguasa-nusantara/](dipunundhuh tanggal 4 November 2012)</ref>.
{{buddha-stub}}
 
{{hindu-stub}}
== Cathetan Suku ==
{{reflist}}
 
{{Candi HindhuHindu ing IndonésiaIndonesia}}
[[Kategori:Candhi]]
[[Kategori:Candhi ing Jawa Timur|Singhasari]]
 
[[frKategori:Temple deCandi Hindu|Singosari]]
[[idKategori:Candi Singhasariing Jawa Timur|Singosari]]
[[Kategori:CandhiKerajaan Singhasari]]
121

besutan