Auguste Escoffier: Béda antara owahan

1.462 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
+ukara
(artikel rintisan)
 
(+ukara)
=== Masa perang ===
Nalika [[Perang Perancis-Prusia]] kadadosan ing [[Juli]] [[1870]], Escoffier dipundhawuhi saperlu dados [[juru masak]] kanggé [[pasukan]] [[Perancis]].<ref name="edible"/> Piyambakipun dipuntugasaken kanggé saperlu masak kanggé [[Marsekal]] Achille Bazaine ingkang dipundunungaken wonten ing [[Kali]] [[Rhein]].<ref name="edible"/> Sasampuning Bazaine masrahaken [[Metz]] dhateng [[Jerman]], Escoffier dipunbekta dhateng [[Wiesbaden]] minangka tahanan [[perang]].<ref name="edible"/> Ing mrika piyambakipun ugi nyambut damel minangka juru masak kanggé Marsekal Mac-Mahon lan para staffipun ingkang ugi dipuntahan ing papan ingkang sami.<ref name="edible"/> Escoffier dipunbébasaken lan wangsul dhateng [[Paris]] nalika masa [[Komune Paris]] inggih punik [[April]] [[1871]].<ref name="edible"/> Piyambakipun lajeng nilaraken [[Paris]] lan dumunung wonten ing [[Versailles]] saperlu nyambut damel dhateng Marsekal Mac-Mahon.<ref name="edible"/>
 
=== Sasampuning perang ===
Sasampuning perang pungkasan, Escoffier wangsul dhateng pedamelan ingkang sampun dipuntilaraken wonten ing ''Le Petit Moulin Rouge'' lan dados Kepala Juru Masak wonten ing mrika dumugi taun [[1878]].<ref name="hub-uk"/> Piyambakipun nyambut damel ing mrika sadanguning musim panas déné wonten ing musim dingin piyambakipun ngisi wekdalipun kanthi nyambut damel wonten ing kidul Perancis.<ref name="edible"/> Taun [[1874]], Escoffier kekancan caket kaliyan [[aktris]] Perancis [[Sarah Bernhardt]] lan ndedikasikaken ''Pêches L'Aiglon'' ciptaanipun kanggé Sarah.<ref name="edible"/> Piyambakipun naté nyambut damel ing sapérangan rèstoran sadaéréngipun mundhut satunggaling réstoran ingkang nama ''Le Faisan d'Or'' ([[Manuk Pegar]] [[Emas]]) ing [[Cannes]].<ref name="hub-uk"/> Rèstoran kasebut dipunlampahaken Escoffier namung sadangu 2 taun lan bangunanipun lajeng dipunséwakaken kanggé tiyang sanès.<ref name="hub-uk"/> Sasampuning nutup rèstoranipun, Escoffier mbikak sawijining usaha katering ingkang dipunsukani nama ''La Maison Chevet'' wonten ing [[Palais Royal]] utawi [[Istana]] [[Raja]].<ref name="hub-uk"/> Usaha katering kagunganipun asring nangani adicara jamuan dhahar ingkang dipunadani wonten ing istana.<ref name="hub-uk"/> Pedamelan ing ''Palais Royal'' damel piyambakipun ngenal Monsieur Paillard ingkang lajeng nawakaken pedamelan ing rèstoran ''La Maison Maire'' kagunganipun.<ref name="edible"/>
 
 
== Karya ==