Pit: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: Migrating 118 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q11442 (translate me))
[[Gambar:Hardtail-mountain-bike.jpg|thumb|250px|Pit gunung modhèrn; bané sing kandhel nggawé pit iki gampang kanggo digunakaké ing ngendi waé.]]
 
'''Pit''' utawa '''sepédhah''' (panulisan cara [[basa Indonesia]]: ''sepeda'') iku sawijining piranti [[transportasi]] manungsa sing diobahaké mawa dayaning manungsa dhéwé. Pit modhèrn wujudé arupa [[rodha]] loro sing digabungaké mawa sawijining ragangan lan bisa ditumpaki manungsa. Banjur ing sadhuwuring ragangan iki ana palungguhané sing diarani [[sadhel]]. Lan kanggo ngobahaké pit, ing ngisor ana onthèlané sing diarani pédhal. Pédhal iki biasané disambungaké mawa ranté ing roda mburi. Banjur kanggo ngarahaké pit, ana setiré sing biasané diarani setang.
 
Ragangan pit biasané digawé saka logam kayata [[wesi]] utawa [[aluminium]]. Nanging jaman saiki uga ana sing digawé saka bahan liya kayata plastik lan serat kaca (''fiberglass'').
 
Pit diciptakaké ing [[abad kaping 19]] ing [[Jerman]], [[Eropa]] déning [[Karl Drais|Karl von Drais]]. Jaman saiki ing [[abad kaping 21]], pit isih akèh dienggo utamané ing [[Walanda]] lan [[Cina]].