Réaksi nuklir: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: Migrating 36 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q238323 (translate me))
Tidak ada ringkasan suntingan
'''reaksi nuklir''' ning ilmu [[fisika nuklir]] kuwi proses anané rong [[inti atom|nuklei]] utawa [[partikel subatomik|partikel nuklir]] sing tubrukan, kanggo ngasilaképroduk kang beda saka produk awal. Ning prinsipé reaksi bisa ditemoni saka partikel kang gunggungé luwih saka rong partikel kang tabrakan, Ananging kedadian iki jarang banget. Menawa partikel-partikel kasebut tubrukan lan misak tanpa ngrubah (kejaba mungkin ning [[level energi]]), proses iki disebut [[tunrukan]] dudu reaksi.
 
Ana rong macem reaksi nuklir, yakuwi reaksi [[fusi nuklir]] lan reaksi [[fisi nuklir]]. Reaksi fusi nuklir kuwi reaksi peleburan loro utawa luwih [[inti atom]] dadi atom anyar lan ngasilaké energi, uga dikenal reaksi kang resik.
Reaksi fisi nuklir kuwi reaksi pembelahan inti atom amarga tubrukan inti atom liyané, lan ngasilaké energi lan atom anar kang massané luwih cilik, sarta radiasi elektromagnetik. Reaksi fusi uga ngasilaké radiasi sinar [[alfa]], beta lan gamma kang bahaya banget kanggo manunggsa.
 
Tuladhané reaksi fusi nuklir, reaksi kang keadaden ning nggal inti lintang ning alam semesta. Senjata bom hidrogen uga manpangate prinsip reaksi fusi ''tak terkendali''. Tuladané reaksi fisi kuwi ledakan senjata nuklir lan pembangkit listrik tenaga nuklir.