Catherine saking Valois: Béda antara owahan

19 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
|}}
 
'''Catherine saking Prancis '''({{lahirmati||27|10|1401||3|1|1437}})<ref>Europäisch Stammtafeln Band II tafel 63. says she died on 3 January 1438</ref> minangka [[Permaisuri]] [[Inggris]] saka [[taun]] 1420 tekan [[taun]] 1422. Panjenengané yaiku putri Raja Charles VI saking [[Prancis]], garwa Henry V saking [[Inggris]] ,<ref>''The Cambridge historical encyclopedia of Great Britain and Ireland'', Ed. [[Christopher Haigh]], (Cambridge University Press, 2000) , 345.</ref> ibu Henry VI saking Inggris dan Raja Perancis, lan lewat prastawa pernikahan rahasiané karo Owen Tudor, éyang Raja Henry VII saking [[Inggris]].<ref>Williams, Neville and Antonia Fraser, ''The Tudors'', (University of California Press, 2000), 19.</ref> mbakyu saking Catherine, Isabella saking Valois, minangka Permaisuri [[Inggris]] saking [[taun]] 1396 – 1399, minangksaminangka panganten cilik Raja Richard II saking [[Inggris]].
 
Lair ing [[Hôtel de St Pol]], [[Paris]], lan tilar donya ing Biara St Saviour utawa [[Biara Bermondsey]], [[London]], Catherine dikubur ing [[Westminster Abbey]], lan sasuwéné mangsa pamerintahan Henry VII tutup peti matiné mbukak kanthi ora sengaja, ngetokaké jenazahé, sing pirang-pirang generasi narik perhatiané para wisatawan; kerangka Catherine ora dikubur manehmanèh kanthi layak tekan mangsa pamerintahan Victoria saking [[Britania Raya]].
 
== Wiwitaning Urip ==
Catherine saking Valois minangka putri Raja Charles VI saking [[Prancis]] karo garwané Isabelle saking Bayern.<ref>''Historical dictionary of late medieval England, 1272-1485'', Editors Ronald H. Fritze, William Baxter Robison, (Greenwood Publishing Group, 1992), 94.</ref> Panjenengané dilairaké ing Hotel of St. Pol (salah sijining istana kerajaan ing [[Paris]]) tanggal 27 [[Oktober]] 1401. Sadurungé, ana salah sijining rembugan kanggo nikahaké karo putra Henry IV, ananging Raja kebacut tilar donya sadurungé negosiasi kuwi kawiwitan. Raja sing anyar, Henry V, uga menehimènèhi saran prastawa jodoh-jodohan kasebut, ananging njaluk mas kawin sing gedhé lan diakoni haké kanggo tahta [[Prancis]].
 
[[Gambar:Marriage of henry and Catherine.jpg|thumb|left|Prastawa nikahan Catherine karo Henry V saking [[Inggris]]]]
 
Henry V lunga perang karo [[Prancis]] lan sawisesawisé kamenangan [[Inggris]] ing Pertempuran Agincourt, rencana pernikahanepernikahané dilanjutakedilanjutaké. Catherine jarenejaréné ayu banget lan nalika Henry akhireakhiré ketemu karo panjenenganepanjenengané ing Meulan, panjenenganepanjenengané dadi seneng. Ing wulan Mei 1420, salah sijining prajanjen perdamaian digawedigawé antaraneantarané [[Inggris]] lan [[Prancis]] lan Charles ngakoni Henry saking [[Inggris]] minangka pewarisepewarisé. Catherine lan Henry nikah ing Gereja Paroki St John utawa [[Katedral Troyes]] tanggal 2 [[Juni]] 1420.
 
Catherine budhal menyang [[Inggris]] karo garwa anyareanyaré lan diwenehidiwénéhi mahkota minangka Ratu ing [[Westminster Abbey]] tanggal 23 [[Februari]] 1421. Ing wulan [[Juni]] 1421, Henry bali ing [[Prancis]] kanggo nglanjutakenglanjutaké kampanyenekampanyené.
 
== Silsilah ==