Vampir: Béda antara owahan

35 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
ngedhit artikel Vampir
(pembunuhan --> rajapati)
(ngedhit artikel Vampir)
[[Gambar:Varneythevampire.jpg|right|250px|thumb|Ilustrasi ingkang nggambaraken vampir ingkang wonten ing cariyos ''[[Varney the Vampire]]''.]]
 
'''Vampir''' inggih menika tokoh utawi paraga wonten ing [[mitologi]] lan [[legenda]] ingkang saged gesang kanthi cara mangan intisarinipun pagesangan (limrahipun awujud [[getih|gétih]]) saking makhluk sanessanès.<ref name="Book1">Créméné, ''Mythologie du Vampire'', hlm.&nbsp;89.</ref> Tembung ''vampir'' nembenembé ''populer'' wonten ing abad kaping-18 sasampunipun mlebetipun legendha vampir dhateng [[ÉropaÉropah]] [[kulon|Kilén]] saking dhaerahwewengkon [[Balkan]] lan [[ÉropaÉropah]] [[lor|Lèr]].<ref name="Book2">Silver & Ursini, ''The Vampire Film'', hlm.&nbsp;22–23.</ref> Ing dhaerah-dhaerah menika wonten legendhalegenda ngenani makhluk-makhluk kados vampir, kados ''[[vrykolakas]]'' ing [[Yunani]] lan ''[[strigoi]]'' ing [[Rumania]] ingkang saged damel kapercayanipun masyarakat dhateng wontenipun vampir saya ageng ing wewengkon Éropa.
 
== EtimologiÉtimologi ==
Wiwitanipun tembung ''vampire'' wonten ing [[basa Inggris]] nembenembé wonten ing taun 1734 wonten ing satunggalipun cariyos kanthi irah-irahan ''Travels of Three English Gentlemen'' ingkang kawedalaken ''[[Harleian Miscellany]]'' ing 1745.<ref>{{cite encyclopedia|title=Vampire|encyclopedia=Oxford English Dictionary|editor=J. Simpson, E. Weiner (eds)|year=1989|edition=2nd edition |location=Oxford |publisher=Clarendon Press|id=ISBN 0-19-861186-2}}</ref> Sasampunipun [[Austria]] nguwasani dhaerah [[Serbia]] lan [[Oltenia]] ing 1718, pejabat ing dhaerah menika mangertosi menawi ing masyarakat wonten praktik nggali kuburan lan rajapejah Vampir. <ref name=barber5/> Laporan ini kemudian disebarkan ke masarakat luas.<ref name=barber5>Barber, ''Vampires, Burial and Death'', hlm. 5.</ref> Istilah basa Inggris, ''vampire'', asalipun saking basa [[Jerman]] ''vampir'' (kadosipun saking basa [[Perancis]]: ''vampyre''). Basa Jerman mendhet istilah vampir ing abad ke-18 saking [[basa Serbia]], вампир/''vampir''. Tembung ingkang saking Serbia kasebat meh sami kaliyan [[basa Slavia]] sanesipun: вампир (''vampir'', [[Basa Bulgaria]]), ''upir'' /''upirina'' ([[Basa Kroasia]]), ''upír'' ([[Basa Ceko]] lan [[Basa Slovakia]]), ''wąpierz'' ([[basa Polandia]]), упир (''upyr'', [[basa Ukraina]]), упырь (''upyr'', [[basa Rusia]]), упыр (''upyr'', [[basa Belarusia]]).
 
== Cathetan Suku ==
8.966

besutan