Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

458 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Louis IX''' ({{lahirmati|[[Poissy]], [[Perancis]]|25|4|1214|[[Tunis]], [[Tunisia]]|25|8|1270}}),<ref name="internet1">{{en}}[http://www.nndb.com/people/231/000092952/ Louis IX](diundhuh 12 April 2013)</ref> asring sinebut uga kanthi nama '''Santo Louis''' ([[1226]]-[[1237]]). Louis IX lair ing [[Poissy]], ora adoh saka [[Paris]],<ref name="internet1"/> minangka putra saka [[Louis VIII saka Perancis|Louis VIII]] lan [[Blanche saka Kastilia]].<ref name="internet1"/> Piyambaké yaiku putu buyut trah kaping pitu saka [[Hugues Capet]], saéngga kalebu ing [[Wangsa Kapetia|Wangsa Capet]]. Ing jaman pamaréntahané, Louis IX kerja bareng karo parlemen Paris kanggo ngundhakaké ''profesionalisme'' ing sajroning ngedegaké hukum.
 
==Sumber==
Louis IX wis ping pindho mèlu [[Perang Salib]], kang sepisan taun [[1248]] ([[Perang Salib Kapitu]]) lan sing kapindho ing taun [[1270]] ([[Perang Salib Kawolu]]). Louis IX tilar doya ing [[Tunisia]] amarga lara ing 25 Agustus 1270 nalika lagi nglakoni perang salib sing kaping pindhoné. Tahta Louis IX banjur diterusaké déning putrané yaiku [[Philip III saka Perancis|Philippe III]].
Ana akèh kang bisa dimangertèni babagan Louis saka [[Jean de Joinville]]. Jean de Joinville yaiku kanca raket, kapitayan, ''konselor'' raja, lan uga mèlu dadi saksi ing pamriksaan [[Paus] ing panguripané Louis kang dipungkasi déning ''konosasiné;; ing taun [[1297] déning [[Paus Bonifasius VIII]]. [[Biografi]] kang wigati liyané kang ditulis déning pangakuan raja [[Geoffrey of Beaulieu]], lan pandhita, [[William]] saka [[Chartres]].
 
Louis IX yaiku siji-sijiné raja Perancis kang diangkat dadi [[kanonisasi|santo]], saéngga ana akèh panggonan kang dijenengi miturut jenengé Louis IX. Tuladahané, kang paling kondhang yaiku [[St. Louis, Missouri|St. Louis]] ing [[Missouri]], [[Amerika Serikat]], [[São Luís, Maranhão|São Luís do Maranhão]] ing [[Brasil]], sarta [[San Luis Potosí (negara bagian)|negara bagian]] lan kutha [[San Luis Potosí]] ing [[Meksiko]].
 
==Sujarah==
Ing taun [[1226]], Louis IX kanugrahan minangka Raja Perancis nalika umuré isih 12 taun. Dina kuwi ngepasi dina sédané bapaké. Ibuné, Blanche saka Castile, nyekel tampuk pamaréntahan ing jaman Louis IX isih durung dewasa miturut hukum. Nalika umuré 19 taun, Louis IX dinikahaké karo Marguerite saka Provence, kang umuré uga lagi 12 taun. Kekaroné banjur kanugrahan putra sepuluh gunggungé.
 
Louis IX yaiku siji-sijiné raja Perancis kang diangkat dadi [[kanonisasi|santo]], saéngga ana akèh panggonan kang dijenengi miturut jenengé Louis IX. Tuladahané, kang paling kondhang yaiku [[St. Louis, Missouri|St. Louis]] ing [[Missouri]], [[Amerika Serikat]], [[São Luís, Maranhão|São Luís do Maranhão]] ing [[Brasil]], sarta [[San Luis Potosí (negara bagian)|negara bagian]] lan kutha [[San Luis Potosí]] ing [[Meksiko]].
 
Louis IX wis ping pindho mèlu [[Perang Salib]], kang sepisan taun [[1248]] ([[Perang Salib Kapitu]]) lan sing kapindho ing taun [[1270]] ([[Perang Salib Kawolu]]). Louis IX tilar doya ing [[Tunisia]] amarga lara ing 25 Agustus 1270 nalika lagi nglakoni perang salib sing kaping pindhoné. Tahta Louis IX banjur diterusaké déning putrané yaiku [[Philip III saka Perancis|Philippe III]].
 
==Pranala njaba==
1.502

besutan