Catherine saking Valois: Béda antara owahan

903 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah diakritik)
(nambah sithik)
Charles VI tilar donya sapropirané wulan salanjuté, nggawé Henry VI dadi raja enom [[Inggris]] lan jajahan [[Inggris]]-[[Prancis]] lor. Catherine nggawé manja putrané nalika panjenengané isih cilik.
 
Ananging, Catherine isih enom lan pengin nikah manehmanèh sing nggawenggawé prihatin PelindungePelindungé, pakdhe raja, Humphrey, Adipati Gloucester. Gosip sing nyebar menawa Catherine nduwenduwé rencana arep nikah karo Edmund Beaufort, Pangeran Mortain, sedulureseduluré garwanegarwané. Humphrey ora setuju karo babagan nikahan kuwi, ananging, ing njero Parlemen [[taun]] 1427-8, salah sijining rancangan undang-undang nggawenggawé peraturan kanggo salah sijining Ratu sing randa kanggo nikah manehmanèh. Rancangan undang-undang kasebut ngendika menawa misale salah sijining Ratu nikah manehmanèh tanpa persetujuan Raja, garwanegarwané bakal kelangan lemah lan bandanebandané, sanadyan keturunan saka prastawa pernikahan kasebut bakal tetep dadi anggota saking kulawarga kerajaan lan ora bakal nanggung hukuman. Peraturan liyaneliyané yaiku menawa persetujuan raja mung bisa kadadeankadadéan menawa panjenenganepanjenengané weswés dewasa. Nalika rancangan undang-undang kasebut digawedigawé, raja mung yuswane 6 [[taun]].
 
Catherine mapan ing njero istana raja, mungkin benbèn entuk ngemong putraneputrané sing isih cilik, ananging babagan iki uga nekakakenekakaké untung kanggo para kanselir dewedhewé kanggo ngawasi Ratu.
 
Ing mburi kabehkabèh iki, Catherine wiwit njalin hubungan karo Owen ap Maredudd ap Tudor saking [[Wales]]. Ana akehakèh dongeng, sing paling ora ndukung, kepriye Catherine lan Owen ketemu. Owen mungkin dilairakedilairaké ing sekitar [[taun]] 1400, lan mungkin lungo ing medan perang nalika nglayani pengurus Henry V Sir Walter Hungerford [[taun]] 1421 ing [[Prancis]]. Tudor kemungkinan gedhegedhé minangka penjaga sing ditunjuk kanggo rumah tangga Ratu utawa lemari klambi. Hubungan kuwi diwiwiti nalika Catherine mapan ing Kastil Windsor, lan panjenenganepanjenengané dadi ngandut kanthi anak kapisan ing papan kuwi. Ing sapropiranesapropirané titik, panjenengane mandek mapan ing njero rumah tangga Raja lan ing wulan [[Mei]] 1432 Parlemen njamin Owen ing babagan hak salah sijining wong sing kebangsaanekebangsaané [[Inggris]]. Iki penting amarga hukum-hukum Henry IV mbatesi hak-hak wong Welsh.
 
[[Gambar:Catherine of Valois Arms.svg|thumb|right|upright|Lambang Catherine saking Valois minangka permaisuri<ref>
{{citation|last=Boutell|first=Charles|authorlink=CharlesBoutell|title=A Manual of Heraldry, Historical and Popular|year=1863|publisher=Winsor & Newton|location=London|pages=276}}</ref>
]]
 
Ora jelas menawa Catherine lan Owen Tudor sejatine nikah. Ora ana bukti nyata dokumentasi saka prastawa nikahan kasebut. Saliyane kuwi, menawa panjenengane loro kabeh temenan nate nikah, ana pertanyaan menawa nikahan kasebut sah, dideleng saka Undang-undang 1428. Saka hubungan Owen Tudor lan Ratu Catherine mudunake Henry VII saking [[Inggris]] lan Dinasti Tudor. Para sejarawan Tudor negesake menawa Owen lan Catherine wes nikah, amarga nikahan panjenengane kabeh sing sah minangka mata rantai sing penting banget ing nejro argumentasi kanggo legitimasi Dinasti Tudor.
 
== Silsilah ==
[[Kategori:Kelairan 1401]]
[[Kategori:Kematian 1437]]
[[Kategori:Tokoh sakingisaking Paris]]
[[Kategori:Permaisuri Kerajaan Inggris]]
[[Kategori:Puteri Prancis]]